На 13 ноември 2019 да почерпят

Дневен хороскоп на Алена за сряда, 13.11.2019

Повече от един тон пакети с кокаин събраха от атлантическото крайбрежие на Франция (ВИДЕО)

Чехия купува 12 бойни хеликоптера от САЩ

Тръмп и Макрон обсъдиха по телефона Сирия, Иран и срещата на върха на НАТО

Лекуваме се с по-модерни лекарства На извънредно заседание депутатите гласуваха финансовите рамки за НЗОК и ДОО (обзор)

Ураганен вятър в Далмация събори дървета и стълбове, вълните в морето достигнаха 6 метра (ВИДЕО)

КРИБ награди десетте най-добри бизнес лидери (СНИМКИ) "Мистър и Мисис икономика" са Атанас Добрев и Теодора Петкова

Луфтханза се съгласи на арбитраж в спора с кабинния персонал

Прокурист пое болницата в Пазарджик

Роман на Бойка Асиова излезе на турски език

Военни обезвредиха невзривени боеприпаси, открити в различни населени места в страната

Заплатите нараснаха с 11% за година Средното възнаграждение за септември е 1266 лв.

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в сряда, 13 ноември 2019

Пентагонът обяви сроковете за изтегляне на американските войски от Сирия

Назад към бъдещето: възкръсва ли Австро-Унгария? Няма любов, има геополитика

Специално за „Труд”

На срещата на външните министри на страните от Евросъюза миналата седмица в София унгарският министър на външните работи и на външноикономическите отношения Петер Сийярто настоятелно поиска да се ускори присъединяването на Сърбия и Черна гора към ЕС, преди определената от Брюксел за страните от Западните Балкани 2025 година.

Откъде извира тая любов към сърбите? Та сърби и унгарци са яростни противници отпреди Първата световна война? Нали победителите – съюзници на Сърбия, й подариха огромни чужди територии, включително историческата унгарска област Вайдашаг (Войводина), една от житниците на Европа, превръщайки малката балканска страна в регионална сила? Същите съюзници, които 70 години по-късно я разчлениха до неузнаваемост, отнемайки всичките й „югославски“ подаръци? Но Войводина остана! С все още компактно унгарско население.

Ето тук се крие смисълът на казаното от Петер Сийярто: по-скорошното приемане на Сърбия в ЕС ще премахне една от границите между унгарци и унгарци. Няма любов, има геополитика! Регионална, но геополитика. А искането за Черна гора е съпътстващо мероприятие, отклоняващо вниманието от целта.

По сходен начин Унгария настояваше за ускорено приемане на Румъния и България в Евросъюза. Както на Сърбия, съюзниците-победители в Първата световна война подариха на Румъния областта Трансилвания – в продължение на 1000 години част от историческите унгарски земи, – с нейните два и половина милиона етнически унгарци. С приемането на Румъния в ЕС се премахва границата между унгарци и унгарци. Отново се касае до геополитика! А прикачването на България бе съпътстващо мероприятие, също отклоняващо вниманието от целта.

Задкарпатска Украйна, която за унгарците е Подкарпатието, също е част от хилядолетната история на Унгарското кралство. И днес там живеят между 150 и 200 хиляди етнически унгарци. При евентуален разпад на Украйна -нещо, което наблюдателите все по-отчетливо предвиждат, Унгария вероятно ще се стреми да присъедини тази област, насилствено откъсната от родината-майка по силата на Трианонския диктат от 1920 г.

След разпадането на съветския блок, унгарците предприеха стратегия за активно инвестиране в останалите извън пределите на страната области с компактно унгарско население: откриват се унгарски училища и културни учреждения, подпомагат се обществените организации, създават се предприятия, в които с предимство се наемат работници от унгарски произход. А на задграничните сънародници правителството на Виктор Орбан възстанови унгарското гражданство.
Отново иде реч за геополитика!

Тази стратегия успешно работи. Стремежът е в днешните условия, в рамките на Евросъюза, всички унгарци, независимо от местонахождението си, да живеят в една общност без граници, да имат еднакви права и възможности за развитие, да продължават традициите си, да отстояват унгарщината. И ако се вгледаме в политическата карта на Европа, ще видим как тази стратегическа унгарска проекция напълно съвпада с националните граници в рамките на Хабсбургската Австро-Унгария от 1914 г.: територията на Унгарското кралство тогава покрива 325 000 кв. км; днес тя е 93 000 кв.км! Това са отсъдили на т.нар. Версайска мирна конференция бившите победители и днешни съюзници на Унгария!

Някои у нас веднага ще попитат: а какво правим ние спрямо сънародниците ни, насилствено откъснати от българското национално землище по силата на същия този Версайски диктат? Защо не постъпваме като унгарците, защо не се поучим от тях?

Разликата е, че в единия случай имаме работа с национално отговорни политици, отстояващи суверенитета на страната си. И не само в Унгария. Скоро след разпадането на съветския блок ръководителите на четири от страните в Централна Европа се събраха в унгарския замък „Вишеград“, за да координират действията си по редица основни въпроси от взаимен интерес: най-вече как при новите условия самостоятелно да решават въпросите на по-нататъшното си развитие при съхраняване на националните си традиции и култура. А у нас вече три десетилетия на власт преобладаващо пребивават политици-отродители, преследващи под чужда диктовка личния си интерес. Очевидно не може и да става и дума за сравнение. Сравняват се само съпоставими величини!

В този ред на мисли, иде ми да припомня забележителното съчинение „Реквием за една загинала империя“, което критиката тогава определи като „носталгия“ към разпадналата се 70 години преди това Австро-унгарска монархия. Имало е, разбира се, конфликти между потисканите нации и господстващата върхушка, дължащи се главно на неравномерното разпределение на богатството между индустриално развития северозапад на монархията и юга, признава авторът. Но в книгата си той се опитва да изтъкне и онова, което е обединявало „това голямо семейство“: независимо от раздорите и противопоставянията, поданиците – австрийци, унгарци, словаци, чехи, словенци, хървати, поляци от Галиция и Краков и от другите народности, относително свободно пътуват и упражняват своите професии по територията на империята, десетилетия преди създаването на „някакъв Шенген“.

Година по-късно рухна Берлинската стена и се разпадна т.нар. съветски блок. Спомням си представянето на българското издание на книгата в началото на 90-те години в Унгарския културен институт в София. Присъства и авторът. Макар и прехвърлил 80-те, той демонстрира ясна визия за историческа перспектива, споделяйки, че стремежът на страните от Централна и Източна Европа за присъединяване към тогавашната европейска общност, по-скоро трябва да бъде предшестван от някаква форма на обединение, подобно на съществувалото в Австро-Унгария. Аргументите му изхождаха от установилите се в продължение на векове на територията на бившата монархия икономически, политически, социални, религиозни, национални и други дадености, които Версайският диктат безмилостно разрушава, създавайки нови и много по-остри конфликти, далеч надхвърлящи противоречията, съществували в империята. Колцина от присъстващите в Унгарския културен институт тогава можеха да усетят „носталгия“ в словото на Франсоа Фейтьо, а камо ли предупреждение…

Ала има нещо по-важно: всичките тези осем държави, за разлика от страните-основателки на днешния Европейски съюз, никога не са били колониални империи, никога не са експлоатирали други народи. Докато т.нар. брюкселски консенсус не крие стремежа си да продължи да поддържа неоколониалните си навици, да разширява пазарите си за сметка на новите страни-членки. Дори се появи и догмата: по-нататъшното развитие (разбирай разпределение на парите за развитие) на страните от Евросъюза трябвало да върви на „две скорости“.

Оттук и дълбокият разлом между брюкселската върхушка, която пряко или косвено се опитва да налага норми, водещи до повече или по-малко прикрито икономическо и политическо подчинение на държавите от Централна и Източна Европа; и все по-енергичният отпор на тези държави да отстояват суверенитета си.

Впрочем, съгласно международното право, суверенитетът е неотнимаемо качество на независимата държава; а международното право е надмощно право над актовете на Евросъюза. Да се „отдаде“ или отнеме суверенитет, означава дадената държава да се превърне в колония, а гражданите й – в поданици на метрополията. Нещо повече: ако страните-членки на ЕС действително са „отдали“ суверенитета си на Брюксел, те не биха могли повече да бъдат членове на Организацията на обединените нации; а две от страните членки – Великобритания и Франция – и на Съвета за сигурност. Така че който твърди обратното, или е невежа, или е шарлатан! В това също е разликата!

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (15)

 1. Нарисували сте прусашки, а не австроунгарски шлем

 2. Българските комунисти считат за своя родина Русия, а не България, така че няма политици-отродител. Всички те дружно работят в интерес на своята родина – Русия.

  1. Ти кажи и за евроатлантиците – нали сега те са та власт?!
   Ако не беше слабоумен, можеше да тролиш малко по адекватно.
   И не забравяй хапчетата…

  2. Явно си болен трол.Иди и се лекувай.Болестта ти е глупост на антикомунистическа и анти руска почва.Колко идиоти се навъдихте.Тъпанар!

 3. Тези разкази за Австро-Унгария имат почва днес, но да не забравяме и аналогиите с бившата Турска (Османска) империя, в която поданиците на султана са можели свободно да се предвижват и правят бизнес от Дамаск та почти до Виена…

  1. Предпочитам турци да ни управляват,отколкото българските крадци.В Турция цените са по – евтини, заплатите и пенсиите по – високи. Пенсионират се по – рано. Има по 400 лири/200 лв/помощ за всяко дете,а не като тук помощи да получават само циганите.

 4. Сегашните наши евроатлантици които са на власт ,много обичат да се оправдават с комунистите , ако нещо не върви то комунистите са им виновни , намерили са начин за оправдание , и народ вярва ли вярва !

 5. В коя нормална държава съществува партия
  оказваща се от народността си като БКП /БСП ?
  В коя държава има партия с основна идеология
  безгранична любов към чужда държава, интересите на която са в противоречие с националните интеререси на България ?! В коя държава партия след подарената и власт от чужда държава предаде
  изконните български територии с цел да задоволи
  благодетелите си?! B коя държава възрожденците
  й, стрителите й на съвременна България и патриотите й бяха обвинени във фашизъм и иклани!!!
  В коя държава предателите, лумпените, и кръчмарските политици станаха антифашисти и
  дерибействаха и още дерибействатат в България
  Моля ви не пишете за нормални държави….

  1. след бкп/бсп можеше да споменеш и сдс и разните риформатори и герб и много други… но явно си безроден трол обслужваш който ти плаща, а не обективната истина и България.

  2. В коя държава има има партии, които използват подарената им власт в полза на чужда държава ли?
   В България.
   И преди 9.9.44, и след това и най-безочливо и цинично в момента.
   Както каза г-н Министър Председателят – три руски проекта провалих /съгласно вашите инструкции/, вие с нищо не ни помагате!
   Няма значение дали нечий проект е в интерес на България – руски, френски,немски, унгарски …
   Единствено важен е интереса на USA. И на назначените местни ибрикчии.

 6. Откъзът от руските проекти не е от българи . Бих
  бил горд, ако българско правителство се откажете
  руското нахалство да ни заробва. Далеч от тези
  вечни “освободители”, търсещи вечна благодарност за унищажението ни като народ А вий драскачи
  предадохте и предавате България за паница леща

  1. Им6ецил слабоумен безроден, отговори на поста на зъбел за изказването на боко ибрика.
   Tо бива са си прост, но при вас явно до 7мо коляно сте известни селските идиоти.

 7. ЦЕНЗОР Е ПРАВ ! НЯВА НУЖДА ОТ ПОВЕЧЕ ПРИКАЗКИ ;

 8. Много добра аналогия на „кибик“, която веднага се набива на очи, след прочитането на тази хвалебствена глупост за една умряла империя . Защо авторът не ни припомни, че унгарците се считаха за роби на въпросната империя и вдигаха въстание след въстание, за да се освободят. Защо не споменава и за словенци, хървати, чехи, словаци дали някой ги е питал искали ли са да живеят под австрийско господство (робство) и да служат главно като пушечно месо на тази империя? А при нас докато има безродници и близачи на руски ботуши (и к*рове)като кмнтр, забел, тито няма нужда да сме слуги на империи за да сме зле.

  1. де6ил слабоумен,
   кмнтр никога не е служил на чужди интереси, нито е залитал по задника на някоя велика сила… за разлика от евроатлантиците….

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.