Назначена от Рашков била уволнена от КПКОНПИ (обзор)

В момента заповедта за дисциплинарно уволнение на Елена Фичерова, както и тази за установяване на конфликт на интереси, се оспорват в съда.

Комисията “Антикорупция” отговори на запитване от “Труд” и други медии

Елена Фичерова се самоповишила за ден, за да си увеличи заплатата

Установено било неправилно изплащане на възнаграждения

Елена Фичерова, която бе назначена за началник на кабинета на служебния вътрешен министър Бойко Рашков, била уволнена дисциплинарно от КПКОНПИ през март м. г. Наказанието ѝ било наложено след установен конфликт на интереси и заради неправилно изплащане на възнаграждения. Това съобщиха от комисията “Антикорупция” по повод отправени запитвания от “Труд” и други медии. Името на Фичерова нашумя, след като се разбра, че е сред учредителите на партията на Васил Божков “Българско лято”.

От КПКОНПИ съобщиха, че Фичерова била назначена в комисията през март 2017 г. на длъжност “главен юрисконсулт” в дирекция “Административноправно и информационно обслужване”. След няколко месеца тя е назначена за шеф на “Човешки ресурси”. През май 2018 г. е разпоредено извършването на подбор на служители за заемане на длъжността директор на дирекция “Координация, съгласуване и взаимодействие” (КСВ). Фичерова е подала три кандидатури, едната от които била нейната. Била е назначена за шеф на дирекцията и била увеличена заплатата ѝ. На следващия ден Фичерова подала заявление да бъде възстановена като началник-отдел “Човешки ресурси”. Молбата ѝ била удовлетворена, а заплатата ѝ останала по-високата. “На практика, еднодневното “пребиваване” на Елена Фичерова на директорската длъжност е било извършено само с цел създаване на основание за увеличаване на трудовото ѝ възнаграждение”, казаха от КПКОНПИ.

През февруари м. г. стартирала проверка, която по-късно установила, че Фичерова е била в конфликт на интереси при назначаването ѝ на по-висока длъжност, тъй като сама е подала документите си. Заради това ѝ е била наложена глоба. От комисията допълниха, че няколко месеца Фичерова отклонявала писмените и устните покани да се яви на изслушване по проверката.

Елена Фичерова била уволнена дисциплинарно със заповед на председателя на КПКОНПИ Сотир Цацаров на 26 март 2020 г. Основанията били установени нарушения за неправилно изплащане на възнаграждения по изпълнение на проект, включително и на самата нея.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Крими и право