Назначиха трети директор на НДК за седмица

Инженер от „Реставрация“ сяда в стола на Боршош

Правна каша с назначенията на директор на НДК забърка правителството. За седмица Двореца се сдоби с трима шефове. Мирослав Боршош, който бе уволнен в понеделник от тогавашния принципал на НДК- Лиляна Павлова не получи заповед за връщане на поста от новия си принципал – министъра на културата Боил Банов. Юристи коментираха, че има сериозен правен казус. Вярно е, че Павлова не успя да впише промените в Съвета на директорите на НДК в търговския регистър.

“Има тридневен срок, в който трябва да се внесат документите. Независимо от това, след като има протокол от едноличния собственик на капитала на дружеството за освобождаване на изпълнителния директор и решение на Съвета на директорите, то уволнението е безспорен факт”, коментира пред “Труд” адвокатът по търговско право Петър Славов. На мястото на Мирослав Боршош Съветът на директорите избра Борислав Велков.

Боршош обаче продължи да се изживява като изпълнителен директор до четвъртък вечерта, когато от Министерството на културата обявиха, че уволненият Боршош е подал оставка. Няма съмнение, че е бил посъветван да направи това. В съобщението до медиите се казваше, че се оттегля докато траят проверките. В момента тече одит от външна фирма, прокуратурата е образувала досъдебно производство и чака приключване на експертиза.

В петък министърът на културата Боил Банов назначи трети, временен директор на НДК. Постът бе поверен на шефа на дружеството “Реставрация” към министерство на културата инж. Ангел Митев.

Председател остава Борислав Велков, но с него ще работят юристконсултът на Министерство на културата Татяна Цветанова, юристът Росица Бачева и строителният инжинер и бивш заместник-директор на ДНСК Красимир Петков.

Реакция

Спешни мерки за

спасяване на ремонтите

Спешни мерки за спасяване на ремонтите в НДК за европредседателството предприема новият принципал Боил Банов.

“Моят избор към момента не е съсредоточен върху творческата част на работата на НДК, а изцяло е подчинена на свръхзадачата за ремонтите за европредседателството”, коментира министърът на културата.

Той уточни, че заради закъснелия ремонт и спешните мерки за наваксване, подходящо в този период било начело на НДК да са компетентни по темата хора, които могат да действат бързо и професионално. “Съветът на директорите трябва да е съставен от хора, които могат бързо да се оправят със спецификата на строителството и юридическите въпроси около него”, коментира Банов.

Коментари

Задължително поле