Назначиха трети директор на НДК за седмица Инженер от „Реставрация“ сяда в стола на Боршош

Уволненият Мирослав Боршош обяви, че се оттегля докато текат проверките в НДК.

Правна каша с назначенията на директор на НДК забърка правителството. За седмица Двореца се сдоби с трима шефове. Мирослав Боршош, който бе уволнен в понеделник от тогавашния принципал на НДК- Лиляна Павлова не получи заповед за връщане на поста от новия си принципал – министъра на културата Боил Банов. Юристи коментираха, че има сериозен правен казус. Вярно е, че Павлова не успя да впише промените в Съвета на директорите на НДК в търговския регистър.

“Има тридневен срок, в който трябва да се внесат документите. Независимо от това, след като има протокол от едноличния собственик на капитала на дружеството за освобождаване на изпълнителния директор и решение на Съвета на директорите, то уволнението е безспорен факт”, коментира пред “Труд” адвокатът по търговско право Петър Славов. На мястото на Мирослав Боршош Съветът на директорите избра Борислав Велков.

Боршош обаче продължи да се изживява като изпълнителен директор до четвъртък вечерта, когато от Министерството на културата обявиха, че уволненият Боршош е подал оставка. Няма съмнение, че е бил посъветван да направи това. В съобщението до медиите се казваше, че се оттегля докато траят проверките. В момента тече одит от външна фирма, прокуратурата е образувала досъдебно производство и чака приключване на експертиза.

В петък министърът на културата Боил Банов назначи трети, временен директор на НДК. Постът бе поверен на шефа на дружеството “Реставрация” към министерство на културата инж. Ангел Митев.
Председател остава Борислав Велков, но с него ще работят юристконсултът на Министерство на културата Татяна Цветанова, юристът Росица Бачева и строителният инжинер и бивш заместник-директор на ДНСК Красимир Петков.

Реакция
Спешни мерки за
спасяване на ремонтите

Спешни мерки за спасяване на ремонтите в НДК за европредседателството предприема новият принципал Боил Банов.

“Моят избор към момента не е съсредоточен върху творческата част на работата на НДК, а изцяло е подчинена на свръхзадачата за ремонтите за европредседателството”, коментира министърът на културата.
Той уточни, че заради закъснелия ремонт и спешните мерки за наваксване, подходящо в този период било начело на НДК да са компетентни по темата хора, които могат да действат бързо и професионално. “Съветът на директорите трябва да е съставен от хора, които могат бързо да се оправят със спецификата на строителството и юридическите въпроси около него”, коментира Банов.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Ситуацията с НДК става много интересна. Поставил си начело на НДК лице, което определено ще издъни нещата до началото на председателството на РБ. За да подсигуриш все пак всичко или поне почти всичко да е наред до сюблимния момент , пускаш начело на подготовката за председателството цял министър, по-точно министърка. Тя поема работата с НДК и установява, че те са тръгнали и вървят „ на гьотере”. Пуска доклад до премиера Боко І фон Банкя и следва разплатата. Какво е станало през нощта пресата мълчи, но на другия ден бъдещият европредседател … връща обратно Боршош и фактически оставя без работа Л.П, прехвърляйки НДК заедно с М.Б. на подчинение на Боил Банов (мама миа…). Минават 2 дни, Боршош подава ВРЕМЕННА ОСТАВКА(??!!!) и начело на НДК идва АРХИТЕКТ, който да движи нещата. А изходът беше много по-прост и ефективен: ББ връща Друмев, бившият дългогодишен шеф на НДК, дава му в подчинение архитект или двама архитекти, те поемат на алюр компетентно нещата и всичко си идва на мястото. Ама Б.Б. трябва поне неофициално да признае, че той забърка тази каша и той ще я оправя. Само че ББ смъртно мрази да признава свои грешки. Защото той е вече Боко І фон Банкя.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.