Най-богатият македонец: България ни е най-близка, изгубихме 27 г. с исторически глупости

Орце Камчев. Снимка: Денес Магазин

За мен България е най-красивата и най-близка като страна и народ от всички държави в региона. Това каза най-богатият македонски бизнесмени Орце Камчев пред местното издание "Фактор", пише БГНЕС.

Премиерите Бойко Борисов и Зоран Заев имаха куража много бързо да разрешат изкуственото неразбирателство, което имахме в продължение на десетилетия с Договора за приятелство, който те подписаха миналата година, казва Камчев и подчертава: "Това бе ключов момент, който ни даде възможност да направим компромис и с Гърция".

"Поради тази причина трябва да имаме успешен референдум. Ако днес не решим въпроса, утре няма да ни бъде лесно и това трябва да е ясно на всички... Прекалено много време загубихме през последните 27 г. с исторически глупости, митове и легенди. Те създадоха проблеми не само с нашите съседи, но и със самите нас, вътре в страната ни. Невъзможността да решим спора с Гърция ни изхвърли от възможността отдавна да бъдем част от ЕС и НАТО. И повярвайте ми, Македония нямаше да бъде в тази ситуация в която се намираме днес, нито в икономически нито в политически план", казва още Камчев.

"Поради тази причина много ясно и на висок глас ще изразя моята позиция - нито ще имаме по-голям шанс, нито пък сме имали по-храбър лидер от премиера Заев. Аз лично съм за договора с Гърция, както бях и за договора с България. Аз съм европеец и искам Македония да бъде част от тази структура. Искам да живея в Македония, която ще бъде по-различна от тази днес. Искам да бъдем членове на НАТО и ще направя всичко, което зависи от мен. С присъединяването към новата общност, ние ще бъдем длъжни да разсъждаваме и работим по европейски начин", подчертава той.

Според най-богатия македонец Орце Камчев, съгласно класацията на "Форбс", България е поне с 30-години по-напред от Македония в различни области, включително земеделие и здравеопазване. "Погледнете какво притежава България днес, която е член на ЕС", посочи той.

Коментари

Задължително поле