Президентът Радев: Преодоляването на растящите неравенства е фундаментален проблем за обществото ни

Хора от САЩ и Унгария купуват имоти край морето Взимат втори дом на кредит

РЗИ: Качеството на водата в жилищен блок в Перник е влошено заради остаряла вътрешна водопроводна система

В Европа инвестират в домове за хора над 80 г. Германия и Франция са най-привлекателни

Оставиха за постоянно в ареста Данчо Катаджията

Нови стипендии за БГ студенти във Великобритания Университети със стратегии за привличане на кандидати след Брекзит

През 2020 г. имотите остават атрактивни

Катастрофа между бус и тир на магистрала „Струма“, двама пострадали

Касовите апарати без връзка с НАП до 72 ч.

Борисов: Прокуратурата не е място, където да се решават политически препирни (ВИДЕО)

Задължително ли е медицинско, преди да започнем работа

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 18 февруари 2020

Париж вещае кръв за сделка с Лондон

Борисов: 58 милиарда лева е износът на България през 2019 г. (ВИДЕО) Премиерът и президентът си стискаха ръцете на отбелязването на 30-годишнината от учредяването на КНСБ

Жилищата в София са най-достъпни от 10 години Най-често дават 90 хил. евро за нов дом

Най-важните изложби за 2020-а Кристо опакова Триумфалната арка, пърформънс на Марина Абрамович и БГ експозиция в Лувъра

Кристо ще опакова Триумфалната арка в Париж от 19 септември до 4 октомври

Изложби на Кристо, Марина Абрамович и жените в сюрреализма са сред събитията, които арт ценителите от цял свят очакват с нетърпение. Наравно с тези вълнуващи изяви България има повод да се гордее и с планираната експозиция на български икони, носии, златни предмети и произведения на изкуството от периода на Османското владичество, която ще бъде показана в Лувъра.

От юни до ноември, Париж, Лувъра

Предстои да се уточнят датите, но “Изкуство и култури в България (16-18 век)” ще бъде открита от края на юни до началото на ноември. Периодът е умишлено избран, за да може изложбата да заинтригува не само обичайните летни туристи, но и ценителите на изкуството, които през есента посещават Париж основно с тази цел. Това ще е третата подобна изложба, договорена с нашето Министерство на културата. През 2015 г. България представи в Лувъра изложбата “Епопея на тракийските царе”. Три години по-късно, през 2018 г., бяха показани ценности от Първото българско царство в експозицията “Преславското съкровище и Преслав – средновековна столица на България”.

6 май-17 август, пак там

Разбира се, българската изложба далеч не е единственото важно събитие в Лувъра. “Тяло и душа: скулптурата от Донатело до Микеланджело” – част от цвета на италианската скулпторна традиция може да се види от 6 май до 17 август. Изложбата е осъществена в сътрудничество със Замъка на Сфорците в Милано, който в днешно време е превърнат в археологически, художествен и музикален музей.

18 март-15 юни и 19 септември-4 октомври, Париж

На родения в България френски художник Кристо и покойната му съпруга Жан-Клод за пръв път им хрумва идеята да опаковат Триумфалната арка в Париж, когато наемат малък апартамент наблизо в годините между 1958 и 1964 г. Мечтата им най-накрая ще се сбъдне тази есен (19 септември-4 октомври), когато внушителният паметник във френската столица ще бъде опакован в сребристосин плат, обвързан с 7000 метра червено въже. Преди това арт центърът Помпиду ще бъде домакин на първата изложба за двойката във Франция, като ще се фокусира върху годините им, прекарани в Париж. Ще бъдат включени и невиждани досега произведения като “Crateres” (1959-61) – серия, повлияна от Жан Дюбюфе, както и специален акцент върху проекта “Пон Ньоф”, който наред с Райхстага в Берлин е една от най-известните забележителности, опакована от двамата.

5 април-7 септември, Ню Йорк, МоМА

Изложба на Ники дьо Сен Фал в Музея на модерното изкуство в Ню Йорк (МоМА). Френско-американската художничка и скулптор, която почина през 2002 г., е един от най-значимите творци на ХХ век – единствената жена в течението Nouveau realisme. Тя започва кариера като модел, после учи актьорско майсторство и в крайна сметка се захваща с изобразителното изкуство. Това става след 30-ата є година, когато получава нервен срив.

6 юни-7 септември, Отава, Националната галерия

Националната галерия на Канада в Отава ще приюти от 5 юни до 7 септември една много интересна пътуваща изложба. “Херцогската колекция на Лихтенщайн: 5 века в скулптури и картини”. След Втората световна война много от кралските семейства изпадат в нужда и княжество Лихтенщайн не прави изключение. Съветският съюз анексира част от кралските земи в тогавашната Чехословашка република, така че на обеднялото семейство се налага да разпродаде част от колекцията си, в това число и картина на Леонардо. Липсващите произведения ще бъдат добавени за изложбата от 86 картини и скулптури.

26 септември-8 декември, Лондон, Кралска академия на изкуствата

Ретроспективната изложба “Марина Абрамович: След живота” на родената в Белград Марина Абрамович отново оставя посетителите, а и галеристите в пълно неведение какво да очакват. Кралската академия на изкуствата в Лондон ще бъдат представени и нови творби на Абрамович, които отразяват визията є за променящо се тяло и прехода между живота и смъртта. Това е втората ретроспективна изложба на Абрамович или, както сама се нарича, “Бабата на пърформънса”. Първата е през 2010 г. в МоМА.

9 май-1 ноември, Нюйоркска ботаническа градина

Ако харесвате света на Яйой Кусама, изпълнен с омагьосваща виелица от точки, напомнящи атоми, струва си да посетите през май откриването на амбициозната изложба “Кусама: Космическа природа” в Нюйоркската ботаническа градина в Бронкс, представяща работата и визията на съвременната японска художничка. Известна със своите скулптури и инсталации с точки, вдъхновението на Кусама за тях може да се проследи до халюцинациите, които е преживяла на 10-годишна възраст.

18 юни-27 септември, Копенхаген, Музей за съвременно изкуство Луизиана

Изложбата “Фантастични жени – Сюрреалистични светове от Мерет Опенхайм до Фрида Кало” в Музея за съвременно изкуство Луизиана в Копенхаген е първото голямо изследване на творчеството на жените сюрреалисти. Ще включва около 250 произведения на живопис, скулптура, рисунки, фотография и филми от 30 художнички от САЩ, Мексико и Европа. Наравно с Кало, Луиз Буржоа и Мерет Опенхайм, ще бъдат показани заедно и някои от по-малко известните жени-творци, като Кей Сейдж и Леонор Фини.

 

Разказ за бита на българските селяни през 20-и век

„Хлябът” на Атанас Качамаков в зала „Средец”

Изложбата представя 30 рисунки от цикъла “Нашият хляб насъщен”.

Днес в галерия “Средец” на Министерство на културата се открива изложбата “Хлябът”. Тя представя 30 рисунки от цикъла “Нашият хляб насъщен” на Атанас Качамаков (1889-1984), придружен от авторски текст със заглавие “Български фестивал на майката земя”. Творбите са визуализиран разказ за бита и труда на българските селяни от началото на 20-и век, за ритуалните етапи в процеса на създаването на хляба през различните годишни времена. Творбите в експозицията са от фонда на НДФ “13 века България”. Изложбата ще може да се види до 31 януари.

До 16 февруари в Софийската градска художествена галерия може да се видят две експозиции – “Галерия на 6-те”, посветена на 120-тата годишнина от рождението на Дечко Узунов и “Думи, образи, места” посветена на 140 години от обявяването на София за столица.

В Националната художествена галерия пък започва годината с “Глината – вълнуваща материя”, авторска изложба на Ивана Енева. Официалното откриване е от 18 часа на ул. “Шипка” 1.

На същата дата в столичната галерия за съвременно изкуство “Арте” се открива изложба Живопис на Севда Потурлян.

На 16 януари галерия “Сезони” представя изложба Скулптура на Тодор Димитров, а на 30-ти експозиция на Бранко Николов.

 

Първата изцяло дигитална галерия у нас

„Съвременни митове с традиционни мотиви” на смартфона ви

В творбите си художниците интегрират мотив, характерен за троянската керамика.

Утре в единствената по рода си виртуална галерия “Галерия” се открива първата за годината експозиция – “Съвременни митове с традиционни мотиви” на Зара Александрова и Зоран Георгиев.

В техния последен проект те създават интерактивна карта на България с обозначени места за посещение. Всяко място е представено с рисунка, в която художниците интегрират мотив, характерен за троянската керамика и наложен като активен символ на българската традиция през средата на миналия век.

Галерия “Галерия” е проект на художниците и куратори Албена Баева и Рене Беекман.

Това е първата по рода си галерия в България с изцяло дигитален фокус на програмата.

Тя няма физическо пространство. Изложбите са достъпни само от мобилните устройства на зрителите, които се свързват с локалната WiFi (безжична) мрежа на галерията, в близост до нея. Рутерът, който създава тази мрежа се намира в ателието на студио “Реактив”, чиито създатели са Албена и Рене.

 

“Нова българска живопис III” в “Оборище 5”

На 12 януари ще звучи „Музиката и филмите”

Творбите на група XXL може да видите до 3 март.

Галерия “Оборище 5” започва новата година със силна изложба на представителите на групата XXL.

Експозицията ще представи творби на именитите художници Хубен Черкелов, Иван Кюранов, Генади Гатев, Димитър Яранов, Свилен Стефанов, Красимир Добрев, Росен Тошев в края на януари.

Създадената през 1994 г. група XXL е знакова за съвременното българско изкуство. Ще може да я видите изящното и аристократично пространството на Галерия и зала “Оборище 5” до 3 март.

Както вече е известно на ценителите на изкуството, в “Оборище 5” ви очаква и много музика, както и други интересни събития.

На 12 януари от 11 часа ще зарадват публиката с концерт “Дивертименто” – “Музиката и филмите”.

Избраните мелодии от популярни детски филми както и представените прочути теми на любими детски герои ще запознаят малките (а и вече порасналите) слушатели със значението на музиката при изграждането на образа в киното.

Какво биха били “Розовата пантера”, “Карибски пирати”, “Хари Потър”, “Том и Джери” без музиката, която е станала неразделна част от филмите? Музикантите ще озвучават на живо епизоди от детски анимационни и игрални филми.

 

Откриват годината с творби на Димитър Труканов

Млади таланти и утвърдени автори в галерия „Нюанс”

През 2019 година публиката посрещна с голям интерес редица изложби в “Нюанс”. Снимка: ТРУД, архив

Подборът на автори в една от най-престижните галерии в София – “Нюанс” винаги е бил широкоспектърен и разнообразен, 2020 година няма да бъде изключение. От галерията на художничката Лили Владимирова са подготвили за аудиторията вълнуваща програма с фокус върху творци вече представяни от галерията.

От екипа разказаха пред “Труд”, че за тях е важно публиката да има възможност да проследи развитието на младите, както и на вече утвърдени автори и да изгради информирано мнение, което дава предпоставки за устойчиво развитие и приемственост.

В запазеното място за култура на ул. “Иван Денкоглу” 42 първата нова изложба за годината ще е на Димитър Труканов и неговата уникална авторска техника. Откриването е на 5 февруари.

След това публиката ще може да види колективна изложба на финалистите от конкурса организиран от “Нюанс” с тема “Миналото. Начин на употреба”, където ще представят 24-ма млади художници.

Паралел, типичен за галерията, е следващата експозиция – непосредствено след младите художници представят стари майстори.

Следват утвърдени имена като Бойко Колев с майсторския му хиперреализъм, Николай Панайотов с последните работи, сътворени в парижкото му ателие, юбилейна изложба на Светозар Бенчев, акварелите на Атанас Мацурев и абстракциите на Стилиан Дичев. Сред най-акрактивните са публиката ще са и дебютна изложба на Любена Фокс, както и регулярната изложба “Летни акценти”, както и тази ще изненада публиката.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.