Най-голям ръст при жилищните кредити

Заемите за домакинствата в размер между 100 хил. и 500 хил. лв. са предимно за покупка на имоти.

С над 22% се увеличават заемите между 100 хил. и 500 хил. лв.

Намаляват взетите суми над 1 млн. лв.

Жилищните кредити нарастват най-бързо. Заемите за домакинствата в размер между 100 хил. и 250 хил. лв. са се увеличили с 22,2%, или с 5618 броя за година, сочат данните на БНБ. Почти същият ръст от 22,1% има и при по-големите заеми за гражданите между 250 хил. и 500 хил. лв. Но като бройка кредитите в тази група са нараснали само с 595 и в края на септември са 3290 броя.

Заемите за домакинствата в размер между 100 хил. и 500 хил. лв. са предимно за покупка на имоти. Като за година отпуснатото чрез тях финансиране от банките е на стойност над 1 млрд. лв. Разбира се, част от тези кредити може да са взети от хора с сводна професия като лекари например, или еднолични търговци, които са вложили парите в бизнеса си. Но заради ниските лихви и голямото търсене на нови апартаменти най-голям ръст има именно при заемите за покупка на жилища. Банковото финансиране, както и личните спестявания на хората, които се влагат в имоти, допринасят за покачването на цените на жилищата.

При кредитите за домакинствата в размер между 10 хил. и 100 хил. лв. ръстът е с близо 10% за година. Това са предимно потребителски заеми за покупка на кола, ремонт, лечение или образование, но с част от тях също се доплаща цената при покупка на имот. При по-малките кредити, както и при тези за над 500 хил. лв. има спад, показват данните на БНБ.

Най-голям срив има при заемите за домакинствата в размер над 1 млн. лв. За година броят им е намалял с над 50% и в края на септември те са само 143 броя. Общата отпусната чрез тях сума също се свива с 50% и достига 233,5 млн. лв.

При най-малките заеми за граждани в размер до 1000 лв. има минимален спад. Те обаче остават най-масовите, като в края на септември са над 1,582 млн. броя. Оказва се, че огромна част от трудоспособното население имат такива заеми, като някои имат дори по два или три малки кредита. Те са много популярни и защото лихвите по тях са по-ниски отколкото по кредитните карти, а същевременно може да се използват за покриване на текущи нужди в семейството.

Коментари

Задължително поле