Най-желани в София са домовете до 80 хил. евро

Най-често сделки в София сключват за двустайни жилища.

Предпочитат да има място за паркиране

Търсят къщи с двор в столицата на стойност до 500 хил. евро

Най-много сделки в южните квартали

Най-търсени от купувачите в София са двустайните апартаменти с площ около 60-70 кв. м на етап в строеж с цена от 55 хил. евро до 70 хил. евро, както и завършените жилища с цена от 65 хил. евро до 80 хил. евро. След тях се нареждат тристайните жилища с площ 90-110 кв. м на цени от 85 хил. евро до 100 хил. евро за незавършено строителство и от 120 хил. евро до 160 хил. евро за завършено, показват данни на компания на пазара на имоти. Последни в класацията остават едностайните и многостайните апартаменти.

Предпочитано от купувачите е новото строителство пред старите апартаменти. Освен това най-желани са имотите, които осигуряват и възможност за паркиране. Все по-често купувачите дори търсят жилища с възможност за паркиране на два автомобила.

Купувачите разчитат както на лични средства, така и на банкови кредити. Много често дори хората, които имат цялата необходима сума за покупка на апартамент, взимат и банков кредит, защото не искат да похарчат голяма сума от спестяванията си, а лихвите са много ниски. Така им остават пари в брой за обзавеждане, а освен това запазват част от спестяванията си за други непредвидени разходи. Най-често целта на купувачите е придобиване на първото им жилище или инвестиция на спестяванията. Традиционно българите виждат в недвижимите имоти една от най-добрите възможности за инвестиции.

Има голям интерес и към къщи с двор в София с цена в диапазона от 300 хил. до 500 хил. евро. За къщи в района около София най-често дават между 60 хил. евро до 150 хил. евро. Конкретната цена зависи от местоположението и състоянието на имота.

Най-желаните квартали на столицата остават южните, като има засилен интерес и към централните и източните райони. В южните квартали търсят повече имоти “на зелено”, а в централните и източни райони преобладават сделките със завършени и обзаведени имоти.

Инвеститорите купуват парцели за жилищно строителство на територията на София. Търсят предимно парцели с възможност за построяване на сгради от 1500 до 6000 кв. м разгърната застроена площ (РЗП). Предприемачите предпочитат да дадат на собственика на терена няколко апартамента от новата сграда. Но при сделките коментират и смесени варианти за частично плащане на пари в брой.

Купуват “на зелено”, за да спестят пари

До 1600 евро на кв. м в центъра на Пловдив

Продават евтините по-бързо

В Пловдив купувачите имат интерес предимно към тристайни апартаменти с опция за паркиране с цена от 90 хил. до 120 хил. евро. Търсят и двустайни за 50 хил. - 75 хил. евро.

В Пловдив най-предпочитаният район от купувачите е Център, където цените на квадратен метър жилищна площ варират от 850 до 1600 евро, показват данни на компания за недвижими имоти. Другите най-желани квартали в Пловдив са “Западен” и “Смирненски”, където цените на апартаментите са от 750 до 1050 евро на кв. м. Нараства интересът и към жилищата в квартала “Кючук Париж”, където цените са по-атрактивни - 600-750 евро на кв. м.

Купувачите имат интерес предимно към тристайни апартаменти с опция за паркиране с цена от 90 хил. до 120 хил. евро. Търсят и двустайни апартаменти за 50 хил. - 75 хил. евро.

Запазва се тенденцията на засилено търсене на ново строителство. Бюджетът на клиентите е определящ за бързината на сключване на сделка и етапа на строителство. Сделките в по-ниския ценови клас се случват в рамките на няколко дни до две седмици, докато при апартаментите в по-високия ценови диапазон сделките стават по-бавно - за период от няколко месеца до година.

Клиентите, които търсят по-бюджетни апартаменти, предпочитат да купуват “на зелено” или преди сградата да е достигнала груб строеж, докато купувачите с по-висок бюджет търсят по-голяма завършеност на жилището и преобладаващите сделки там са след получен акт 14.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти