Макрон призова за диалог с Иран и призова Техеран към търпение

Българският език е петият по популярност в „дарк нет“

Премиерът Борисов е провел телефонен разговор с генералния секретар на ООН Двамата са обсъдили борбата с климатичните промени и опазването на околната среда

Мъжете съжаляват за пропуснат секс, жените – за случил се

Масов бой пред Съдебната палата в центъра на София

Ядрените сили с по-модерни арсенали Москва разполага с 6500 срещу 6185 за САЩ

Част от черешите в Сливенско остават необрани заради ниски изкупни цени

Френски милиардер купи аукционната къща на Sotheby’s

Най-голям ръст при заемите до 250 хил. лв.

Суперкомпютър като на НАСА догодина в България (обзор) Технологията ще бъде използвана в медицината, фармацевтиката, автомобилната индустрия, строителството, от климатолози, спецслужби и др.

Могерини: Доверието в ЕС ще пострада, ако не започнем преговори с Македония и Албания

Бившият египетски президент Мохамед Морси почина в съда

Деница Златева: Не съм очаквала такава буря заради оставката на Нинова

Няма македонска нация преди 1944 г. Гоце Делчев в писмата си пише, че е българин

Министър Танева: Няма нарушения при първите 14 проверени къщи за гости

Най-лошият премиер Оставката на Тереза Мей в море от жлъч

Подцени пагубната сила на Брекзит

Политическите отзиви по повод оставката u като министър-председателка преливат от злъч и сарказъм. Наричат я най-лошия британски министър-председател от края на 18 век, т. е. от времето, когато се провали опитът на лорд Норт да предотврати даването на независимост на американските колонии. Присъдата на историците още се очаква, но критиците на Мей отсега са убедени, че периодът на нейното управление е счупил всички негативни рекорди.

През 2016-та, след референдума за Брекзит и след като кандидатите за министър-председателския пост Борис Джонсън и Майкъл Гоув се провалиха заради лични грешки, удари часът на Тереза Мей. Тогава тя правеше впечатление на разумен човек – единствения в една тайфа от непредвидими и непораснали хора. А речта, която произнесе при встъпването си в длъжност, допълнително подхрани това усещане. Тогава Мей назова редица „парещи несправедливости“ – например факта, че бедните хора в страната живеят средно с девет години по-малко от останалите; че правосъдието се отнася по-строго към тъмнокожите британци; че децата на обикновените работници нямат същите шансове да следват; че жените са по-лошо заплатени от мъжете. Мей тогава заяви, че иска да превърне Великобритания в страна, която се грижи за благото на всички свои граждани. Изглеждаше, сякаш на „Даунинг Стрийт“ се нанася една истинска социална реформаторка.

Мей обаче изцяло подцени разрушителната сила на Брекзита. За да запази своята власт в партията, министър-председателката още отрано се огъна пред исканията на антиевропейските хардлайнери.

Тереза Мей се провали не само в опита си да реализира решението за Брекзит. Концентрацията u над тази единствена цел просто парализира цялата останала политика на страната.

В крайна сметка Тереза Мей бе принудена да признае своя провал. А коментарите по повод нейната оставка навярно са я накарали да пролее и нови сълзи. Най-положителната оценка, която u беше дадена, гласеше, че е „полагала големи усилия“. Нито помен от смела социална реформа, нито една перспективна законодателна инициатива, с която да я запомним. А с Брекзита ще трябва да се заеме следващият след нея.

*Със съкращения от “Дойче веле”

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (3)

  1. Не съм и фен, но вината не беше нейна. Консерваторите инициираха Брекзит, а се уплашиха от последиците. Депутатите им искаха сделка с ЕС от Мей, без да отчитат, че вече не са империя, която да налага на света само своето и че ЕС ясно заяви, какви са трите стълба на съюза. Народът иска Брекзит на всяка цена и това се вижда от гласуването за новата партия на Фарадж. Вече се говори в пресата за края на торите, като партия .

  2. Неограничените щети от работата на Английската централна банка подсигуриха политическия провал на британският премиер Тереза Мей.
    При наличие на грешния начин на работа на централната банка всеки държавен ръководител е със съдба на жертва и подсигуряван провал.
    Устойчивият политически успех на премиера е възможен с правителствено противодействие спрямо щети от работата на централната банка.

  3. Аз пък я харесвам като премиерка! Смела жена, принципна и открита. А ингилизите не знаят какво искат – дето викаше Слави Трифонов „не може и щепсела до края и душата в рая“!

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.