Отчетоха рекордно ниска безработица във Варненска област

За какво може да ни наложат дисциплинарно наказание

Двама ще лежат по 15 г. в затвора за зверското убийство на пенсионер Проникнали дрогирани в дома му да търсят пари, ограбеното проиграли на хазарт

Обявиха грипна ваканция във Велико Търново от 29 януари до 9 февруари включително

Смяна на стави по нов метод спестява кръвопреливане и съкращава периода на възстановяване

Полицията изсели над 1000 мигранти от северната част на Париж

Вдигат нов строеж върху съборената Картофена къща във Варна Върховният съд отмени ветото и задължи общината да одобри проекта

Шофьорка с 3,66 промила блъсна паркирала кола

Над килограм марихуана и старинни предмети иззеха в Пещера

СОС реши София да помогне на Перник заради водната криза (СНИМКИ)

11 мъже са задържани след скандал в Ботевград

От Борда по туризъм искат отлагане на данъчна наредба Н—18 да влезе в сила от 30 септември, предлагат от бизнеса

Представители на Агенцията за ядрена енергия към ОИСР пристигат в София

Откраднали 70 мъртви пилета от контейнер

Никол Станкулова се показа без грим, предизвика и Гери Малкоданска (СНИМКИ)

Най-младият майстор в “Етър”-а черпи опит от Китай Обновяват етнографския комплекс с 10 млн. лева

Над 200 000 души годишно преминават през музей „Етър“.

Пълен ремонт се предвижда за хотел „Странноприемница“, построен през 1981 г.

В продължение на 55 години музей „Етър“ край Габрово и майсторите, които работят в него, заедно съхраняват българско материално и нематериално културно наследство. В първите години след 1989 г. е предприета промяна. Някои от назначените на щат майстори стават наематели на работилниците си. Други остават на заплата към музея, който изпълнява ролята си да опазва занаяти в риск от изчезване, чиято продукция не е атрактивна за широко потребление.

Музей „Етър“, като институция с широки международни контакти, се стреми да осигури възможности на своите майстори да представят продукцията си и да демонстрират занаят извън пределите на България. През последните пет години изделия на етърски майстори са показвани в Румъния, Франция, Португалия, Полша, Ирландия, Китай. За да изпълни ролята си в съхраняването и представянето на българските занаяти, музеят успява да увеличи броя на посетителите“, казват уредниците.

Над 200 000 души годишно преминават през „Етър“-а, като през тази година се очаква да бъде поставен рекорд от последното десетилетие. Ненавършил още 30 години, Мартин Тинчев е най-младия майстор в етногрфския комплекс. Съвсем наскоро той поел занаята в свои ръце, като се явява на конкурс за Куюмджийската (б. а.- златарската) работилница и успял да го спечели, въпреки че е конкуренция на стар и известен майстор, който е негов баща. Майстор Тинчо, предал занаята в ръцете му, е съвсем естествено да изпита удовлетворение, че собственият му син се показва по-достоен да продължи да практикува в работилницата. Месечният наем на ателието, определен от Общинския съвет в Габрово, е 192 лева. Сумата е намалена от предходния период, което е допълнителен стимул за младежа да развива занаята.

Директорът на музей „Етър“ проф. д-р Светла Димитрова представила младия занаятчия на китайския културен аташе.

Директорът на музей „Етър“ проф. д-р Светла Димитрова пък не се е поколебала да представи Мартин Тинчев на китайския културен аташе и да го препоръча за участие в съвместни инициативи. Това се случило при посещение на дипломата в Габрово.

Резултатите не закъснели. Наскоро майстор Мартин Тинчев и Калоян Минчев, син на дърворезбаря в „Етър“-а Цветомир Минчев, пътували до Китай, където различни държави демонстрирали своето национално културно наследство. Проф. д-р Светла Димитрова договорила разноските по пътуването и пребиваването да са за сметка на приемащата страна.

В продължение на седмица занаятчията представял по достоен начин традициите на българското куюмджийство. „Добрите продажби и липсата на разходи са отличен стимул за един амбициозен млад човек, решил да продължи родовата традиция. И един ден да стане по-известен дори от баща си“, коментират музейните работници от „Етър“. Те допълват, че поканата е била по линия на Мрежата от творчески градове към ЮНЕСКО, част от която е Габрово, благодарение на музей „Етър“. Мартин Тинчев определя организацията на събитието като много добра.

Той се представил с изделия, изработвани с техниката филигран. Работи се ръчно, с много висока проба сребро. При филигран изделието и детайлите са в главата на майстора, може да се създаде всичко, стига човек да притежава необходимия талант.

„Занаятът съм го научил от баща си Тинчо. Той се занимава с куюмджийство вече 50 години и е един от най-старите майстори. В наше време технологиите, с които той се е учил като млад занаятчия, не се използват, въпреки че са интересни“, разказва Мартин Тинчев. Филигран е позната в Китай техника, а Мартин повишил своя професионален капацитет при контактите си там.

„Успях да видя и науча доста неща, които да използвам занапред. Когато имаш базови знания, можеш по-лесно да се ориентираш и да си вземеш нещо от занаята. Това е обогатяване на опита. Занаятът е като живота – постоянно се развиваш, няма как да познаваш всичко. В Китай имат улички, на които демонстрират ръчните техники. Всеки може да види как от едно парче метал се изработва прекрасно изделие“, коментира младият бижутер. Дълбока, богата и силна култура, която е отворена към света – така изглежда Китай през очите на майстор Мартин Тинчев. Той се надява да е оставил добро впечатление за родната си страна България, която също има дълга история в занаятчийството.

Мартин Тинчев споделя, че би желал да покаже уменията си и на други места по света, макар да признава, че все още има малък опит. Той отдава необходимото уважение към работата на други занаятчии с дългогодишна практика и смята, че с времето ще надгражда собствените си постижения.

Най-младият майстор Мартин Тинчев смята, че останалите занаятчии на чаршията в музей „Етър“ са негово семейство. Готов е да продължи да спазва традицията – да се вслушва в това, което му казват по-опитните.

Община Габрово ще разреши проблеми, натрупани през последните десетилетие при функционирането на Регионалния етнографски музей на открито, със средства по Оперативна програма „Региони в растеж“ в размер на 10 млн. лева. Много от дейностите на проекта са насочени и към подобряване на ефективността и намаляване на оперативните разходи за съоръженията, както и към подобряване на атрактивността на експозициите и осигуряване на допълнителни експозиционни площи.

Пълно обновяване се предвижда за хотел „Странноприемница“, който е създаден през 1981 г. Покривът му е напълно компрометиран, а стаите не отговарят на очакванията на съвременните потребители. Напълно ще се обнови отоплителната система с по-ефективна и екологично чиста. Предвидено е и създаването на конферентен център. Благодарение на проекта, ще бъдат реставрирани и консервирани 10 обекти и съоръжения, задвижвани с вода. С предвидените дейности ще бъдат разрешени и проблемите с паркирането в района на музея. Ще бъдат монтирани и много указателни табели в района на музея, в Габрово и на ключови места по пътищата на страната.

Проектът адресира и дългогодишния проблем с фондохранилищата. В бившето училище на квартал „Етъра“, което е предоставено за стопанисване на музея, ще бъдат позиционирани фондовете. Сградата ще бъде изцяло реновирана, за да се постигнат необходимите параметри. В нея ще се разположат ателие за реставрация и консервация, художествени работилници, а дворът ще стане място изяви на творци от страната и чужбина. Предстои обновяване и оборудване на неизползваните с години керамични пещи, в които някога майсторите на музей „Етър“ са създавали своя продукция.

Проектът ще разреши и десетилетния проблем със замърсяването на реката с отпадни води, като ще се монтират малки пречиствателни съоръжения.

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.