Най-много големи къщи изграждат в Пловдив

Най-голям е делът на новопостроените къщи (73,2%), следвани от жилищните кооперации (18,1%).

Най-масова е стоманобетонната конструкция

Двустайните са предпочитани

Столицата е на първо място по жилища, които излизат на пазара

Най-много големи еднофамилни къщи и апартаменти с 5 и повече стаи са изградени в област Пловдив, показват данни на Националния статистически институт за третото тримесечие на 2020 г. За периода в Пловдив са въведени в експлоатация 68 жилища с поне 5 стаи. На второ място е област Варна, където на пазара са излезли 45 големи къщи и апартаменти. Столицата остава на трето място с 42 нови жилища с поне пет стаи, които са въведени в експлоатация. Четвъртата позиция е за Бургас с 38 нови големи жилища. Челната петица се допълва от София-област, където завършените домове с 5 и повече стаи през тримесечието са 28.

Във всички останали области в страната завършените жилища с поне 5 стаи са по-малко от пръстите на двете ръце. Като на шесто място по строителство на големи къщи и апартаменти е област Пазарджик, където за едно тримесечие са въведени в експлоатация 9 такива жилища.

София е лидер по общия брой на нови жилища, излезли на пазара през тримесечието. В София за три месеца в експлоатация са въведени 1173 апартаменти и къщи. На второ и трето място са областите Варна и Пловдив, където са завършени съответно 993 и 568 жилища.

София е на първо място по въведени в експлоатация жилища през тримесечието.

Челната петица се допълва от Бургас и София-област, съответно със 186 и 118 жилища, въведени в експлоатация през тримесечието. След това в класацията са областите Пазарджик (107), Благоевград (100), Кърджали (95) и Хасково (70). Десетото място е за Велико Търново с 67 завършени домове. Оказва се, че сериозна строителна активност има в доста градове от страната.

Но има и райони в България, които се развиват доста бавно. Например в областите Видин и Монтана са въведени в експлоатация само съответно две и седем жилища през тримесечието. В южната част на страната строят много повече от северната, показват данните на НСИ. В Северозападния район на България въведените в експлоатация нови жилища в рамките на три месеца са само 103, а в Северния централен район - 125. Докато само в Южния централен район новите домове са 852, което е с 274% повече от двата северни района взети заедно. В Югозападния район (където влиза София) строителството е още по-активно като за три месеца са въведени в експлоатация 1443 жилища.

Когато купуват имот, в който да живеят, хората търсят предимно апартаменти с повече стаи. При покупката на жилище с цел инвестиция обаче, повечето се насочват към двустайните. През тримесечието завършените двустайни жилища са 1629, като те продължават да са фаворит на пазара. Двустайните жилища са 41,6% от всички излезли на пазара през тримесечието, а тристайните са 1377 и имат дял от 35,2%. Четиристайните къщи и апартаменти пък са 378 и изпреварват едностайните, които са 232.

Броят на въведените в експлоатация жилищни сгради през тримесечието е 879, а новопостроените жилища в тях са 3912. На годишна база сградите са с 91 повече, или с 11,5%, а жилищата в тях се увеличават с 928, или с 31,1%. Това показва нарастващата строителна активност в страната в резултат на увеличения интерес към новите жилища.

От въведените в експлоатация новопостроени жилищни сгради през тримесечието със стоманобетонна конструкция са 76,7%, с тухлена - 20,4%, с друга - 2,5%, а с панелна - 0,4%. Най-голям е делът на новопостроените къщи (73,2%), следвани от жилищните кооперации (18,1%). На годишна база се увеличава броят на новопостроените къщи и жилищните блокове, докато броят вилите намалява.

Общата полезна площ на всички новопостроените жилища през тримесечието е 358,4 хил. кв. м, или с 23,8% повече в сравнение със същия период на предходната година, а жилищната площ се увеличава с 34,6% и достига 274,8 хил. кв. метра. Същевременно средната полезна площ на едно новопостроено жилище намалява от 97 кв. м на 91,6 кв. м. Най-голяма средна полезна площ на едно новопостроено жилище е регистрирана в областите Габрово - 190,9 кв. м, и Русе - 181,5 кв. м, а най-малка - в областите Благоевград - 65,9 кв. м, и Кюстендил - 56,9 кв. метра.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти