Най-мощният стъпва на пътя

Суперавтомобилът Pininfarina Battista преминава през последни настройки преди да бъде официално предаден на първите си купувачи.

1900 конски сили движат Pininfarina Batista

В сравнение с тази кола повечето ферарита изглеждат бавни като трабанти. Тази пролет суперавтомобилът Pininfarina Battista трябва най-сетне да захапе асфалта с голямо закъснение, защото кризата с коронавируса забави неговото лансиране. Новият господар на италианските спортни модели засенчва всякаква конкуренция със зашеметяващата си динамика. Задвижването му се осъществява от четири електромотора, които генерират системна мощност в размер на 1397 киловата (1900 конски сили). Така на бял свят излиза най-мощният сериен автомобил в света.

С карбонов монокок и удивителна аеродинамика Pininfarina Battista притежава предпоставките за върхово представяне на пътя. Карбоновата клетка тежи около 700 кг, но в същото време е съчетана с една от най-мощните електрически батерии с нетен капацитет 115 киловатчаса. По тази причина общото тегло на автомобила възлиза на около 2 тона. По предварителни данни пробегът с едно зареждане е около 500 км, но при шофиране в режим за икономия на енергия. Зареждането може да се осъществява на бързи станции с мощност 250 киловата, като по този начин 80 процента от капацитета се достига за време от 30 минути.

Четирите електромотора са разпределени по два на предния и задния мост. Наред със системната мощност от 1900 конски сили водачът може да разчита на чудовищен въртящ момент от 2300 Нм. Ускорението от 0 до 100 км/ч отнема нищожното време от 1,9 секунди. При рязко натискане на педала на газта са необходими едва 13 секунди, в които колата се изстрелва от място до 300 км/ч. Максималната скорост е ограничена на 350 км/ч, което не изглежда голямо постижение на фона на мощността, но е впечатляваща за електрически автомобил.

Pininfarina Battista е първият самостоятелен автомобил на известното дизайнерско студио за каросерии Pininfarina, което е участвало в създаването на десетки великолепни коли, включително Bugatti Veyron и Lamborghini Urus. Моделът носи името на основателя на компанията Батиста Пинин Фарина и ще бъде произведен само в 150 екземпляра. Повечето вече са продадени на цена от 2,4 млн. евро нагоре.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Автомобили