Най-накрая, армията се връща в София

Снимка: Пламен Стоименов
Красимир Каракачанов

Каракачанов няма как да реши всички проблеми, натрупани за 30 години

Когато човек учи драматургия, вижда и други неща, които, така да се каже, подпомагат наратива. Например, Средиземноморският филмов институт (MFI) прави своите семинари на няколко острова в Гърция - Нисирос, Самос и Родос (много български сценаристи и режисьори са минали през тази впечатляваща програма).

Впечатляващото не е морето, калмарите и октоподите, на които толкова им е скучен животът, че сами отиват на масите на туристите и местните. Впечатляващото е, че на всеки остров има гарнизон на гръцката армия. Когато попитах един гръцки офицер, защо са там (за гръцките военни това е ад - да са на острова), той сподели: „Щом има армия на острова, значи има Гърция, значи има свобода“. Когато започна умишленият натиск към Гърция от страна на Турция чрез бежанците, точно тези гарнизони спасиха националната сигурност. Офицерите и войниците - на първа линия.

У нас няма тази сигурност. Как, по дяволите, изчезна българската армия от София? Към този момент нямаме нито едно боеспособно поделение в рамките на столицата. Защо? Някой знае ли дали има столица в света, без боеспособен гарнизон? София!

Десетки мръсници бяха забъркани в едно чудовищно дело. Трябваше да бъде премахната армията от столицата, за да се заграбят имотите, които не са частна собственост, а собственост на армията. На тях виждаме прекрасни комплекси, чиято цена е равна на цялото превъоръжаване на армията днес. Плевнелиев ще ви обясни най-добре. Той знае.

След обявяването на Съединението в Пловдив (1885), никой не е очаквал, че сърбите ще нападнат православните си братя и затова войската ни е била на турската граница.

По време на Междусъюзническата война никой не е очаквал, че румънската армия ще влезе през Оряхово, за да стигне до София. Грешките винаги са били едни и същи - няма войска в София.

Само преди 20 години имахме съвсем различна представа за отбраната и сигурността. Тогава някак си звучеше музиката от Удсток - любов и никаква война... на Запад. Това е минало. Ковид да тръшне идеолозите на предателството към армията! 

Днес трябва да се мисли за прагматичните реалности. София не може без боеспособна армия. И новината, пристигнала от Каракачанов е хубава.

„Едно от нещата, които бяха решени, е да се направи още една група от армейските Специални сили на територията около София. Мисля, че беше направено доста, но това не може да спре, то трябва да продължава“, заяви той покрай празника на парашутистите. Каракачанов обясни, че специалните сили са първите, които ще се наложи да реагират, ако някои се опита да създаде война на територията на България.
Добро начало, защото тук трябва нов гарнизон - истински, по американски образец - поделение, военен град, стимули за бъдещето на войниците. Всичко!

До този момент Министерство на отбраната винаги се е разглеждало като източник на безотчетен поток на пари към партиите - сделки без логика, смазване на Генералния щаб, унищожаване на Ракетни войски, убийство на ВВС, на Сухопътни войски, смразяваща доминация на цивилни над военнослужещи. Няма лошо, всеки заслужава заплатата си, но народът трябва да каже дали иска армия или цивилно министерство.

Каракачанов няма как да реши всички проблеми, натрупани през последните 30 години. Няма как. Но това негово решение е част от хубава стратегия: финансовите стимули, превъоръжаване, чрез вдигане на ВПК, са повече от добра новина за България. София трябва да се радва. Армията се връща!

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари