Най-удивителните хижи в България

Хижите са места, които предлагат топлина, уют, домашна храна и невероятни гледки, вълнуващи човешката душа. Малките тесни планински пътеки, обгърнати от зеленина, дървета и природа, неминуемо отвеждат до някоя сгушена постройка. В нея грижовни стопани винаги ви очакват, за да ви поднесат топъл чай или супа, а  гальовните домашни любимци чакат вашите ласки. Там е точното мястото както за отдих, разкази и отминали истории, така и за шумни купони, в съчетание с домашно червено вино, ракия и мезета.

 

1. Хижа Рай 

Името на тази хижа изобщо не е случайно. Тя е разположена на вълшебно място, в южното подножие на връх Ботев. В близост до нея, на по-малко от 30 минути път, извира Райското пръскало. То е изключително величествено и възбужда интереса на хиляди планинари или просто на разхождащи се из гората минувачи. На това място определено се чувствате у дома си, защото то е източник на любов, топлина и уют. Изходният пункт е местността Паниците, а пътят е между 3,5 и 5 часа в зависимост от темпото.

 

2. Хижа „Безбог“

Със сигурност това е място, което всеки трябва да посети поне веднъж в живота си. Там можете да се насладите на гледката на пиринските върхове с позлатени от слънцето калпаци. Тя е намира край Безбожкото езеро в подножието на едноименния връх. Пейзажът, съчетаващ езерото и природата около него внася мир и хармония в душата на човек и го кара да се почувства прероден. До хижата може да се стигне с лифт, но може и с преход от хижа „Гоце Делчев“.

 

3. Хижа „Козя стена“

Невероятната хижа „Козя стена“ е разположена в Троянския Балкан, в местността Хайдушка чешма. Пътувайки към хижа „Ехо“, няма как да пренебрегнете „Козя стена“. Тя е не само повод за почивка, но и определено предизвиква възхищение. Ако тръгнете от Беклемето – след 2 часа ще я откриете, кацнала на скалата. От висините ѝ се открива величествена и неповторима гледка. Хижата е голяма с капацитет 100 места и добри условия за престой.

 

4. Хижа „Плевен“

Хижа Плевен е една от най-посещаваните хижи в Стара планина. Най-вече там си отдъхват желаещите да изкачат първенеца, връх Ботев, откъм северния склон на Балкана. Маршрутът до хижата изобщо не е за подценяване, но тя е идеалното място за уют в планината, с красива гледка и гостоприемни хижари.
Със сигурност там можете да се насладите на една от най-пленителните и умопомрачителни пейзажи. От терасата на хижата ясно се вижда връх Ботев и многобройните водопади, спускащи се от Дюзчал. Тя се състои от две части и може да приюти повече от 100 гости. В хижата има ресторант, в който се предлагат супи, салати, скара и много вкусна закуска.

 

5. Хижа „Мазалат“

В средната част на Стара планина, между няколко върха е сгушена хижа „Мазалат“. Тя предоставя забележителен изглед към склоновете и гористата  местност около нея. Вътрешността на хижата създава още по-гостоприемна атмосфера и превръща почивните дни там в изключително приятно преживяване. Не е случаен фактът, че е била титулувана за „Хижа на годината“. Гостоприемните хижари предлагат чисти и топли стаи и вкусна чорба. 

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл