Намаляват данъци за подобрения в дома

Дължимият данък може да бъде намален с направените разходи за труд при ремонт на един имот. Ако човек има апартамент и къща, може да избере за ремонтите в кой имот да ползва облекчението.

Облекчението се ползва за ремонт на покрива, нова кухня или дограма

Трябва да получите документ от майстора за цената на труда

Не важи за домакински уреди

По-малко данъци ще платите, ако смените кухнята или дограмата на дома си. От 2021 г. e в сила ново данъчно облекчение за гражданите. То дава възможност хората да намалят годишния си облагаем доход с разходите за труд в общ размер до 2000 лв. за ремонт или подобрение на притежаван от тях жилищен имот. Облекчението е особено актуално сега, когато с началото на пролетта хората започват ремонти, а допълнително заради Covid-19 стоим повече време у дома.

Облекчението се ползва за ремонти на дома, т. е. ако например смените плочките в банята, боядисате стаите или смените подовата настилка. Облекчението важи за всички подобрения в апартамента или къщата, които са трайно прикрепени към имота. Например при смяна на дограмата или монтиране на изцяло нова кухня ще ползвате облекчението, тъй като това са неща, които са трайно прикрепени към имота, коментираха за “Труд” юристи. Облекчението ще важи и ако майстор ви направи вграден дрешник или преграда, която разделя една стая на две. Преградата и дрешника трайно се прикрепят към стените и тавана, което не позволява използването им в друг апартамент. Затова те се считат за подобрение на дома, а не за обзавеждане, което може да бъде преместено.

Облекчението важи и за ремонт на покрива на къща. Ако пък бъдат ремонтирани покрива или улуците на жилищен блок, облекчението ще може да бъде ползвано от всички собственици на апартаменти в кооперацията, но разходите трябва да бъдат разделени според притежаваните от тях идеални части от общите части на блока.

Но ако извикате майстор за ремонт на печката в кухнята или друг домакински уред, това не се брои за ремонт на дома и няма да може да намалите данъците си.

Облекчението ще се ползва в началото на 2022 г. при подаване на годишните данъчни декларации за 2021 г. Ако текущо през тази година плащате всичките си данъци върху доходите, през 2022 г. при подаване на данъчната декларация, от хазната ще ви върнат част от налозите. Тъй като данъкът върху доходите е 10%, дължимите данъци ще бъдат намалени с 10% от направените разходи за труд при ремонтите, но с не повече от 200 лв.

Важно условие, за да ползвате облекчението е, майсторът или фирмата, която прави ремонта, да ви даде документ, на който на отделен ред е написана цената на труда. Т. е. ако дадете обща цена от например 2000 лв., трябва да бъде посочено каква е стойността на труда и колко на материалите, като облекчението е само за разходите за труд. Облекчението ще може да се ползва с подаване на данъчните декларации догодина, но за целта още отсега трябва да взимате и пазите бележки от майсторите за направените разходи за труд. Ако се сетите за облекчението чак, когато започнете да попълвате данъчната си декларация, ще бъде късно да се възползвате от него, ако не пазите документите за направените разходи. Трябва да пазите и документ за плащането - за банков превод, касова бележка или нещо друго. Няма изискване тези документи да бъдат прилагани при подаване на годишните данъчни декларации. Но трябва да ги пазите, защото при проверка от страна на НАП може да ги поискат.

Въведени са доходи от продажби в интернет

Онлайн декларациите са предварително попълнени

Избирате приложение от формуляра

Данните за направените онлайн продажби с наложен платеж вече са автоматично попълнени в данъчните декларации.

При онлайн подаване на годишните данъчни декларации формулярите на хората вече са предварително попълнени с данните за получените доходи, с които НАП разполага. Това са например получени заплати, суми по граждански договори, хонорари, наеми от фирми. За първи път тази година в декларациите автоматично са включени доходи от продажби чрез интернет и от продадена кола, която е били притежавана по-малко от година.

Ако системно извършвате продажби онлайн с цел печалба, трябва да платите данък. Но ако продадете старото си колело или други лични вещи, не дължите нищо. Затова след като видите предварително попълнените данни в декларацията, можете да ги потвърдите или промените.

В зависимост от извършваната дейност доходите от онлайн продажби се попълват в различни приложения на данъчната декларация. Ако човек препродава стоки, трябва да посочи доходите си в Приложение №2, което попълват едноличните търговци. Данъкът за тази дейност е 15% върху реализираната печалба.

Ако гражданин получава доходи от друга стопанска дейност като земеделски стопанин, занаятчия или човек със свободна професия чрез продажби в интернет, получените суми се посочват в Приложение №3. Например тук трябва да бъдат декларирани суми, които човек е получил от продажба на изработени от него предмети. При продажба на произведения на изкуството, предмети за колекции и антикварни предмети, която не е свързана с извършвана от гражданина стопанска дейност, доходите се декларират в Приложение №5. Доходите в Приложение №3 и Приложение №5 се облагат с 10% данък.

Остават само три дни

Ползвате 5% отстъпка до 31 март

Обявяваме доходите до 5 май

31 март е крайният срок за ползване на отстъпката от 5% от дължимия данък за довнасяне.

Само три дни остават, за да ползвате отстъпката от 5% от данъка за довнасяне за доходите, получени през миналата година. Отстъпката е до 500 лв. и я ползват хората, които до 31 март подадат онлайн годишните си данъчни декларации за доходите от 2020 г. и в същия срок платят дължимия налог. Условие за ползване на облекчението е човек да няма подлежащи на принудително изпълнение задължения към хазната към момента на подаване на декларацията. Затова преди да подадете формуляра е добре да погледнете на сайта на НАП дали имате стари задължения. Проверката става онлайн, ако имате безплатен персонален идентификационен код (ПИК) или електронен подпис.

Срокът за подаване на данъчните декларации за доходите от 2020 г. е до 5 май, а не до 30 април, защото заради Великден има почивни дни. Става въпрос за доходи например от граждански договори, хонорари, наеми и т. н. Едноличните търговци и фермерите, които са избрали да плащат налози като еднолични търговци, трябва да подадат данъчните си декларации до 30 юни. Ако едноличен търговец има различни доходи - например от наеми и отделно от търговска дейност, доходите от наеми трябва да бъдат декларирани до 5 май. В този срок едноличният търговец може да обяви всичките си доходи, за да не подава втора декларация до 30 юни за реализираната печалба от търговия.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Мнения