Намаляват над два пъти данъка на такситата във Варна

Догодина таксиметровите превозвачи във Варна ще плащат 300 лв. данък вместо сегашните 690 лв. Решението за подпомагане на бранша взе на онлайн заседание Общинският съвет.

Разликата от 390 лв. ще бъде поета от държавата чрез компенсиране в бюджета на Община Варна. Готовност за това вече изрази Министерството на транспорта, но бе необходимо и одобрението на местния парламент, тъй като той определя размера на този вид налог. Съветниците гласуваха почти единодушно ставката да е минималната, предвидена в Закона за местните данъци и такси.  
За изпълнението на решението не са необходими допълнителни разходи от местната хазна, заяви председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов, който внесе предложението. 

Това е поредна мярка в подкрепа на браншa във Варна. През лятото местният парламент освободи такситата от плащане на такси към общината за периода от 1 юни 2020 г. до 31 декември 2021 г. За този срок отпадна таксата от 45 лева, включваща издаване на разрешение за превоз на пътници и два холограмни стикера.

Коментари

Задължително поле