Жилищата в София са най-достъпни от 10 години Най-често дават 90 хил. евро за нов дом

Запазваме номера при продажба на автомобила

Людмил Ангелов с почит към Рахманинов

Обезщетения само за изрядни фермери

Кола блъсна майка с бебе в количка на пешеходна пътека в София

Разходите за здраве увеличени с 44 на сто Живеем с 590 лв. на месец

Близките на Криси искат присъдата за убиеца да остане без промяна Мирно бдение преди заседанието на Апелативния съд в Бургас

ВМРО изкарват вандалите от гробищните паркове

Дават повече пари за кардиохирургия

Електронните търгове свалят цените на лекарствата

ВМА: Двамата български студенти, завърнали се от Китай, нямат коронавирус Изписани са от болницата

АПИ: 690 превозни средства са засечени без електронни винетки днес до 17 ч.

Министерството на правосъдието изпрати до ОАЕ искането за екстрадиция на Васил Божков

Електротабло предизвика пожар на Орлов мост

Газова бутилка се взриви в Поморие Пенсионерка се отърва на косъм

Намаляват с 30% имотния данък в Гърция

Гърция, къща

Промяната касае и всички българи с имоти в Гърция до 60 000 евро

Намаление на данък ЕНФИА върху недвижимите имоти предвижда гръцкото правителство през 2019 година. През първите три месеца на следващата година се предвижда 30% орязване на данъка за имоти на стойност до 60 000 евро и 50% за имоти до 250 000 евро, през 2020 г. Това обяви заместник-министърът на финансите Катерина Папанациу.

Новият данък ЕНФИА /Унифициран данък върху собствеността/ от Нова година ще се изчислява въз основа на допълнителна скала за изчисление, трета по ред в съответствие със съответното законодателство и ще доведе до намаления до 30% на имотния данък. Новата скала за изчисление ще има намалени коефициенти – 0,7 еквивалентни на 30%, 0,8 еквивалентни на отстъпка от 20% и 0,9 еквивалентни на 10%, които ще се умножават по крайния размер на имота. Критерият ще бъде един: стойността на недвижимия имот, който всеки притежава, без значение в кой район се намира, както е в момента. Отпада критерият: Зониране. На практика ЕНФИА ще бъде заменена постепенно с данък, който ще бъде прогресивен“.

Ако системата установи, че имотът не надвишава 60 000 евро, отстъпката ще бъде 30%, ако стойността му е 100 000 евро, собственикът ще се примири с 20% отстъпка, а за недвижимите имоти над 150 000 евро няма да има никаква отстъпка.

Методът за изчисляване на намалението на данъка изхвърля на практика скъпите и луксозни имоти, които не попадат в категорията за намаление. Атина намалява таксите на дребните собственици и прехвърля тежестта върху големите имоти.

Също така притежателите на индивидуални наследствени имоти над 150 000 евро, също няма да могат да се възползват от отстъпката. Ако обаче имота принадлежи на двама души по 75 000 евро на човек, тогава може да се възползват от 20%.

След като законът бъде приет, ще бъде създаден допълнителен стимул за „разделяне“ на собствеността, тъй като колкото по-малко (по стойност) е недвижимото имущество, толкова по-голям е процентът на отстъпката.

Както в. „Труд“ вече писа, поради данъчната тежест на имотите много гърци подаряват наследствените си имоти на държавата.

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. Айде български мангали. Бегом марш эа имоти в Гърция.

  2. В Гърция намаляват данъците, в България ги увеличават! Кой е по-зле?

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.