Намаляват шансовете за сделка за Брекзит

Вариантите пред Тереза Мей (ИНФОГРАФИКА)

Без оставки в британския кабинет засега

Днешният Европейски съвет в Брюксел бе смятан за датата, на която може да бъде постигната предварителна сделка за Брекзит, но шансовете за това намаляха значително през последните дни, смятат европейски официални лица, цитирани от Би Би Си.

Дискусиите по напускането на Великобритания започнаха преди 18 месеца, а днешната среща на британската премиерка Тереза Мей с колегите й от ЕС трябваше да стигне до споразумение, за да има достатъчно време парламентът в Лондон да го гласува преди фактическия Брекзит на 29 март догодина.

Но днес външната министърка на председателстващата ЕС Австрия Карин Кнайсъл и високопоставени еврочиновници заявиха, че шансовете сряда да е “моментът на истината” са много ниски. Германската канцлерка Ангела Меркел заяви на свой ред, че напускането на Лондон следващия март “не трябва да бъде на всяка цена”. А ирландският премиер Лео Варадкар смята, че сделката може да бъде отложена до декември.

По-оптимистична позиция зае домакинът на срещата на върха - председателят на Евросъвета Доналд Туск, на която ще бъде обсъден хода на преговорите за Брекзит. Той настоя, че “не трябва да губим надежда, въпреки че нещата са се усложнили повече от очакваното от някои”.

Основна пречка пред сделката е сухопътната граница между Северна Ирландия и Ейре, която трябва да бъде затворена за свободно движение при отделянето на Обединеното кралство от ЕС. Брюксел предлага специална сделка за Северна Ирландия, но Лондон не иска територията да е с различен статут в сравнение останалите на Острова.

Заради този казус Тереза Мей предлага временно оставане на Великобритания в митническия съюз на общността и избягване на т.нар твърда граница. Което обаче ще възпрепятства сключването на търговски споразумения с трети страни. Заради това критиките към премиерката от нейни съпартийци се засилиха през последните седмици, макар че в понеделник вечерта тя успя да постигне частична победа, като си осигури подкрепата на министрите за стратегията си за Брекзит.

Своеобразният й триумф дойде на фона на спекулации, че членове на кабинета ще подадат оставки заради нейния план “Чекърс” за отцепване от общността.

EU: Theresa May’s Brexit options

Коментари

Задължително поле