Нанси Пелоси разкритикува миграционната сделка между САЩ и Гватемала

Председателката на Камарата на представителите на американския Конгрес Нанси Пелоси разкритикува миграционната сделка между САЩ и Гватемала, предаде Франс прес.

Пелоси направи това по време на визитата си в Салвадор. Според нея е съмнителна ефективността на статута на "трета сигурна страна", каквато се предвижда да стане Гватемала по силата на споразумението, сключено в края на миналия месец със Съединените щати.

"Аз лично не съм уверена в ефективността на статута на трета сигурна страна, не мисля, че това е решението" на имиграционните проблеми на Съединените щати, заяви конгресменката от Демократическата партия, която е и един от най-сериозните опоненти на Доналд Тръмп в сферата на миграционната политика.

Пелоси е начело на делегация на американския Конгрес от 14 души в Централна Америка.

Споразумението между Съединените щати и Гватемала предвижда централноамериканската държава да се превърне в трета сигурна страна и там да търсят убежище хората, тръгнали за САЩ.

Пелоси определи в четвъртък на пресконференция в Гватемала като скандална и нечовешка ситуацията с хилядите мигранти, намиращи се на границата между Мексико и Съединените щати.

Подписването на миграционното споразумение доведе до отрицателен обществен резонанс в Гватемала. Противници на сделката и неправителствени организации са на мнение, че Гватемала, където 60 процента от хората живеят под прага на бедността, няма да може по подходящ начин да приеме мигрантите, отбелязва Франс прес.

Коментари

Задължително поле