Отстреляха диво прасе с африканска чума в област Русе

Симеон Сакскобургготски: Добрите отношения между България и Гърция допринасят за хармонията в региона

Оставиха в ареста пияния водач, убил двама при катастрофа в Пловдив

Орбан: Ако Турция пусне бежанците, ще трябва да използваме сила, за да защитим границите си

Транспортират в „Пирогов“ 16-годишна, пила по греша сода каустик

Аз-приятелят като поетическа сплав

Доведеният син на Стефан Данаилов: Лекарите го поставиха в медикаментозна кома, за да не се мъчи

Рекорден брой от 196 150 посетители отчита музей „Етър”-а в Габрово Статистиката е за деветте месеца на годината

Китай: С Вашингтон сме в „първа фаза“ от изготвянето на търговското споразумение

Осигуровки за шефове в няколко фирми

Верижна катастрофа затруднява движението край Мездра в посока столицата

Джина Стоева и Ивена отново запяха заедно

Външно: Препоръчваме на българите да не пътуват до Каталуния заради протестите, опасността е голяма

Наплив от дами за военно обучение

Повишен интерес към курсовете за военно обучение от девойки отчитат от Министерството на отбраната. За обучение по начална и специална военна подготовка във филиалите на Националния военен университет /НВУ/ „Васил Левски” във Велико Търново тази година общо са се записали 169 студенти. През текущата година курсистите от двата пола са почти изравнени.

„Записали са се 82 момичета и 87 момчета. Обученията ще се провеждат в НВУ „Васил Левски” във Велико Търново, в артилерийския факултет в Шумен и във Военноморското училище във Варна. От 15 август започва курсът по начална военна подготовка при нас”, съобщиха от НВУ.

Студентките в курса през миналата година са били повече от младежите, като курсисти е имало от НСА, пловдивския университет, ВТУ и др. Обучението ще е двуседмично, като в програмата са включени базови знания по начално военно обучение като огнева, строева и физическа подготовка, тактикически умения, устави, боравене с оръжие- почистване, сглобяване и стрелба с автомат „Калашников”, хвърляне на учебна и бойна граната. Цивилните курсисти ще се учат още да маршируват и да отдават чест.

След приключване на обучението на 2 септември, завършилите ще положат военна клетва. В артилерийския факултет в Шумен курсовете по началната военна подготовка започват около средата на септември. В НВУ отново от 15 август се организират курсове и по специална военна подготовка. Те се своеобразно „второ ниво” и надграждат знанията на преминалите началното обучение. В тях се изучават комуникационни и информационни системи, умения по оцеляване и др.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Жена да си в Армията нищо не правят

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.