Направете празника вкусен

На Великден трапезата е богата, цветна, отрупана с всякакви вкусни неща. Празник е. Шарените яйца, разбира се, задължително присъстват, както и зелената салата. Много домакини приготвят агнешко или ярешко месо, най-често печено във фурна. Приготвянето му изисква повече време, затова си предвидете няколко часа, особено ако ще правите и плънка от дреболиите. Не забравяйте да завиете тавата с фолио или направо да печете под капак, за да не изсъхне месото. Отхлупете го чак в последните 5-10 минути. Пече се на ниска температура - около 160 градуса. Много практични са пликовете за печене, с които няма опасност месото да прегори или да изсъхне. Внимавайте само пликът да не се опре в стените или тавана на фурната. Непременно го надупчете на няколко места с игла!

"Пиленца"

Необходими продукти:

12 сварени яйца

2 с.л. майонеза

2,5 с.л. горчица

1 накълцана кисела краставичка

1 с.л. хрян

1 ч.л. сок от кисели краставички

сол и черен пипер на вкус

1 морков

маслини

Начин на приготвяне:

Разрежете сварените и обелени яйца на зиг-заг и отделете горната от долната част. Извадете жълтъка. В голяма купа смесете жълтъците, майонезата, горчицата, киселата краставичка, хряна, сока от кисели краставички, солта и черния пипер. Разбъркайте хубаво. Изсипете сместа в найлонова торбичка и срежете единия от двата долни ъгъла като шприц. Напълнете долната част на яйцата със сместа. След това поставете горната част върху долната, като между тях трябва да има достатъчно смес, за да има място за очите и човката на пиленцето. За човката и крачетата нарежете парченца морков. За очите – малки кръгчета от маслини.

Агнешки котлети с домати и лимонов сок

Необходими продукти:

1 кг агнешки котлети

200 мл зехтин

750 г домати консерва, нарязани

сок от 1/2 лимон

черен пипер

сол

Начин на приготвяне:

Загрейте фурната на 200 градуса. Сложете котлетите заедно с доматите, зехтина, подправките и лимоновия сок в тава за печене. Печете месото непокрито за около 1 ч. и 30 мин. Сервирайте с гарнитура по желание.

Агнешко печено в плик

Необходими продукти:

1 кг агнешко месо - цяло

80 г масло

2-3 стръка джоджен

1 ч.л. червен пипер

сол

грах, картофи - за гарнитурата

Начин на приготвяне:

Пригответе си специален плик за печене. Почистете агнешкото и го осолете. Намажете го с разтопено масло, в което е кипната 1 ч.л. червен пипер. Внимавайте пиперът да не прегори, защото ще загорчи. Сложете агнешкото в плика, долейте няколко кафени чашки вода, прибавете клонки джоджен и затворете плика. Надупчете го на няколко места с игла. Печете агнешкото на 200 градуса около час. Поднесете с гарнитура от сварени грах и картофи.

Агнешка дроб сарма

Необходими продукти:

1 кг агнешки бял дроб и дреболии

100 мл олио

300 г агнешко було

2 глави лук

100 г ориз

3 домата

сол

магданоз

джоджен

смлян черен пипер

Начин на приготвяне:

Агнешките дреболии се измиват добре и се сваряват в подсолена вода, след което се отцеждат и се кълцат на дребно. Лукът се нарязва на дребно и се задушава в мазнината. Прибавя се почистеният и измит ориз и сол на вкус, и се задушава няколко минути. Прибавят се ситно нарязаните дреболии, обелените и нарязани на дребно домати, ситно нарязаният магданоз и джоджен и черен пипер. Сместа се залива с бульона от дреболиите и се вари 15-20 минути. Агнешкото було, предварително измито и накиснато в студена вода, се нарязват на квадратни парчета. Всяко парче се слага в черпак и в средата му се поставя плънката, като се увива като сарма. Сармите се подреждат в намазана с мазнина тава и се пекат в предварително загрята фурна на 180 градуса до готовност.

Агнешко във винен сос

Необходими продукти:

1 агнешка плешка или бутче

5-6 скилидки чесън

4 с.л. зехтин

1 с.л. лимонов сок

1 ч.л. мед

1 с.л. розмарин

1 глава лук

1 ч.ч. червено вино

1,5 ч.ч. телешки бульон

2 с.л. царевично брашно

1 с.л. доматено пюре

черен пипер

сол

Начин на приготвяне:

Добре изчистете агнешката плешка (бутче) от ципи и мазнини, ако има. Направете 10-12 прореза с нож и шпиковайте месото със скилидките чесън. Разбъркайте заедно зехтина, лимоновия сок, меда и розмарина и намажете агнешкото обилно с този сос. Оставете го в покрит съд да престои за известно време, за да се овкуси. Прехвърлете го в намазнена тава и сложете да се пече в загряна на около 200 градуса фурна. След като е готово, агнешкото печено се прехвърля в голяма чиния и се увива с фолио, за да се запари за 15 минути. През това време пригответе винения сос, като запържите в малко мазнина накълцания лук, докато омекне. Долейте виното, оставете да кипне и да почне да се изпарява и долейте бульона. Оставете да ври, докато сосът се редуцира до количество 1 ч.ч. Размийте царевичното брашно с малко вода и сгъстете соса с него. Добавете доматеното пюре и подправки на вкус. Разбъркайте и поднесете порция от агнешкото, полято с винения сос.

Пълнено агнешко шкембе

Необходими продукти:

1 агнешка глава

250 г агнешко месо

1 агнешко шкембе – цяло

1 глава лук

1 глава чесън

150 г боб, сварен

черен пипер

1 ч.л. червен пипер

3 дафинови листа

мазнина

50 мл вино

Начин на приготвяне:

Почистете агнешката глава и я сварете. След това обезкостете и накълцайте ситно месото от нея, мозъка и езика. Свинското месо също нарежете на дребно и сложете да се запържи в сгорещено олио, след което добавете накълцания лук, чесън, месцата от агнешката глава. Щом се позапържат, долейте 50 мл вино, добавете подправките и боба. Посолете на вкус и напълнете почистеното и леко сварено агнешко шкембе. Зашийте, намажете го с мазнина и сложете да се пече под фолио за 2 часа в умерена фурна.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Лайфстайл