Напрежението между САЩ и Русия в Сирия (ИНФОГРАФИКА)

Опасни маневри над Балтийско море: Руски Су-27 прогони Ф-16 от министерски самолет

Изтребители на НАТО Ф-16 се опитаха да съпроводят полет на руския министър на отбраната Сергей Шойгу над неутрални води на Балтийско море, което се превърна в обект на нови търкания между Кремъл и Запада след изострянето на напрежението в Сирия, предаде АФП.

Един натовските самолети се опитал да се приближи към машината, в която Шойгу пътувал към руския анклав Калининград, но между тях застанал руски изтребител Су-27, ескортиращ военния шеф, който “прогонил” натрапника.

Междувременно руското министерство на отбраната съобщи, че отново над неутрални води на Балтийско море в понеделник са били прихванати два шпионски самолета на американските Военновъздушни сили РС-135. Армията на САЩ определи прихващането като “опасна провокация” предвид високата скорост на сближаване. Според “Фокс нюз” Су-27 се приближил на едва 1,5 м от американската машина. Военните в Москва обаче заявиха, че US самолетът предприел “провокиращ завой”.

18-100

В трети подобен случай шведското външно министерство привика вчера руския посланик за обяснения, след като в понеделник Су-27, който се държал “особено”, се приближил на “незначително” разстояние от шведски разузнавателен самолет над Балтийско море.

Инцидентите идват на фона на търкания между Москва и Вашингтон, които се засилиха, след като в неделя изтребител Ф/А-18 свали сирийски Су-22 край Рака. Във вторник самолет Ф-15 свали въоръжен ирански дрон “Шахед-129” край базата Ал Танаф на източната сирийска граница, където са базирани сили на антиджихадистката коалиция.

Русия реагира остро и определи свалянето на дрона като подкрепа за терористите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Русия