Напрежение между Вашингтон и Рияд (ИНФОГРАФИКА)

Тръмп допуска, че Хашоги е мъртъв, заплаши със “сериозен отговор”

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че смята изчезналия саудитски журналист Джамал Хашоги за мъртъв и че US отговорът на това към Саудитска Арабия ще бъде “много сериозен”, предаде Ройтерс.

Критик на властите в Рияд, Хашоги изчезна безследно на 2 октомври, когато посети саудитското консулство в Истанбул, като случаят засили натиска над петролната монархия да разкрие какво е станало.

Турските власти твърдят, че разполагат с аудиозапис от неговия смарт часовник, който сочи, че е бил убит. Днес полицията претърсваше гора в околностите на Истанбул за останки от тялото на Хашоги. Оттам минали саудитски дипломатически автомобили след изчезването му. Според една от версиите агент на разузнаването на Рияд е причинил смъртта на журналист с прекомерна употреба на сила по време на разпит.

Тръмп се радва на отлични връзки със Саудитска Арабия, която бе първа спирка от първата му международна обиколка като президент през 2017 г. И досега настояваше за доказателства преди да бъде обвиняван Рияд за предполагаемата смърт на журналиста. Но в четвъртък вечерта заяви, че “Хашоги най-вероятно е мъртъв, което е много тъжно”.

Той базира подозренията си на данни от американските служби, след разговор с държавния секретар Майк Помпейо, който спешно посети Саудитска Арабия тази седмица. Дипломат №1 заяви пред репортери, че е посъветвал Тръмп да даде на кралството още няколко дни да приключи разследването. Президентът обаче не пожела да уточни какъв ще бъде американският отговор, ако бъде доказано, че саудитци са убили сънародника си в консулството.

Случаят “Хашоги” доведе до отказ на европейски политици и американски бизнесмени от предстоящата следващата седмица инвестиционна конференция в Рияд, наричана “Давос в пустинята”.

16-100

Коментари

Задължително поле