Нарастват вложенията в бизнес имоти

35% от инвестициите в бизнес имоти са в офис площи.

Преустройват сгради

Осигуряват около 8% доходност

Инвестициите в бизнес имоти в България ще нарастват през следващите месеци, прогнозират от консултантска компания. На пазара е наличен капитал за придобиване на недвижими имоти. Това, наред с високата инфлация, се очаква да доведе до реализиране на повече сделки.

Въпреки увеличението на сделките инвеститорите ще останат насочени към качествените имоти в офис сектора. Собствениците на имоти ще бъдат принудени да реновират наличностите си от площи, за да постигнат по-зелени стандарти, или да преустройват сгради, за да отговарят на социалните ценности и изискванията на ползвателите.

През миналата година общият обем на инвестициите в бизнес имоти достигна 240 млн. евро, което е традиционно ниво за България, посочват консултантите. 35% от инвестициите са в офис площи, след това са вложенията в парцели за строеж (24%), индустриални площи (19%), търговски площи (10%), хотели (9%) и др. Делът на международните купувачи стана доминиращ през цялата 2021. Това са предимно компании от Централна и Западна Европа.

Нивата на възвръщаемост от офис площи се свиват до 7,75%, а от търговски и индустриални площи остават стабилни съответно на 7,75% и 8,5%.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти