Нараства интересът към жилища с четири стаи

Нараства търсенето на големи апартаменти с четири стаи.

Предимство е наличието на голяма тераса

Предлагането на пазара на стари апартаменти е ограничено

Гурбетчии инвестират в България

Нова тенденция се забелязва на пазара на имоти, като през последните месеци непрекъснато се засилва. Нараства търсенето на големи апартаменти с четири стаи, разказаха брокери на имоти. В момента повечето купувачи търсят дом за семейството си. Имоти купуват предимно хора с високи доходи. Те искат да осигурят висок стандарт на живот на семейството си и затова търсят големи жилища.

Най-сериозен интерес има към жилища с големи тераси, казват брокери. Предпочитани от купувачите са имоти с хубави гледки, но предлагането на пазара на такива жилища е ограничено.

Друга тенденция на пазара на имоти, е че много гурбетчии инвестират парите си в жилища в родината. Част от тях, които не разполагат с апартамент в България, решават, че именно сега е моментът да купят, за да има къде да отсядат, когато идват в родината си. Други купуват жилища с идеята, че в тях ще живеят децата им. По-заможните българи, които работят в чужбина, купуват чисто инвестиционно, като защита на парите от инфлацията и смятат след време да продадат имота на по-висока цена.

Най-често при инвестиция в имот купувачите избират жилища ново строителство, които традиционно се предават на шпакловка и замазка. След това купувачите сами решават дали да вложат още пари, за да направят апартамента годен за обитаване и да го пуснат под наем, или само да чакат покачване на цените на имотите, за да го продадат на по-късен етап.

Цените на пазара на имоти до голяма степен зависят от търсенето и предлагането, обясниха брокери. Предлагането на апартаменти на вторичния пазар е ограничено. Основната причина за това е, че собствениците са инвестирали пари в имота, но не виждат защо да го продават. Лихвите по банковите влогове са ниски и, ако продадат имота, няма да има в какво друго да вложат парите си. Но някои собственици на имоти виждат, че цените в момента са високи и продават, за да реализират печалба от инвестицията си.

На пазара излизат апартаменти, които са били купени с цел инвестиция и са им направени довършителни работи. Те са добре направени и новите собственици трябва само да сложат мебели и да се нанесат. Но цените на тези апартаменти са доста високи.

Прави впечатление, че предлаганите на пазара имоти престояват малко по-дълго време спрямо ситуацията преди две години, когато сделките ставаха много бързо, коментират брокери. Купувачите избират внимателно и правят по няколко огледа преди да решат кой апартамент е най-подходящ за тях.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти