Нараства интересът към търговските паркове

Търговските паркинги привличат клиенти с възможността да купят разнообразни стоки като паркират на едно място.

Дават между 6 и 10 евро/кв. м

Често ги оформят около магазин на голяма верига

Ползват общ паркинг

Интересът към търговските паркове в страната ще расте, прогнозират от консултантска компания на пазара на имоти. При търговските паркове няколко магазина са разположени близо един до друг и ползват общ паркинг, което привлича потребителите като им дава възможност да купят разнообразни стоки.

В момента търговските паркове са концентрирани предимно в най-големите градове на страната София, Пловдив и Варна. Но Бургас, Плевен, Русе, Разград, Сливен, Кърджали, Пазарджик, Враца и Кюстендил имат потенциал за развитие на търговски паркове, посочват консултантите.

Наемите в този тип обекти варират между 6 и 10 евро на кв. метър на месец, а свободните площи са едва 7%. Наемите у нас са сравними с тези в Централна и Източна Европа - в Румъния са между 7 и 15 евро/кв. м, в Сърбия - 5-12 евро/кв. м, в Унгария - 6-12 евро/кв. м, в Полша - 8-12 евро/кв. м, в Словакия - 8-9 евро/кв. м, в Чехия - 8-12 евро/кв. м.

Търговските паркове често възникват около нов магазин на голяма търговска верига. След отварянето на нов магазин в дадено населено място, много от жителите на съответния град започват да го посещават. Това привлича и други търговски вериги да открият магазин в близост и по този начин постепенно се формира търговски парк. Тези пространства са много подходящи за навлизане на търговски вериги в средни по големина градове, защото не е необходима голяма първоначална инвестиция като построяването на цял мол. За разлика от моловете, търговските паркове нямат общи закрити площи, а броят на магазините не е твърде голям и потребителите се концентрират върху наличните марки. Освен това наемите в търговските паркове са значително по-ниски от тези в моловете.

Близо 90% от ритейл парковете в България са собственост на местни компании. Повечето площи са наети от международни компании, работещи в страната ни директно, 9% са на франчайз принцип, а 40% са български фирми.

Повече от половината търговски паркове имат над 11 магазина, около 40% са с между 6 и 10, а едва 7% са с до 5 магазина. Типичният ритейл микс включва супермаркет, магазини за електроника, обзавеждане, мода, здраве и красота. Разпределението на площите в търговските паркове по категории е в полза на обектите за обзавеждане и тип „направи си сам”, които заемат 39% от търговския микс, следвани от мода (10%), супермаркети (9%), детски стоки (7%), електроника (8%), спортни стоки (6%), красота и здраве (3%), услуги (3%) и други.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти