Народното събрание ще гледа процедурните правила за избор на нов състав на ЦИК

Парламентът ще разгледа процедурните правила за избор на нов състав на ЦИК. Това предвижда програмата за работа на Народното събрание.

Проекторешението е внесено от Правна комисия, тъй като мандатът на настоящата ЦИК изтича на 21 март 2019 г. Изборът на нов състав на ЦИК беше едно от условията на БСП да се върне в пленарна зала.

Народните представители ще разгледат оставката на председателя на Комисията по финансов надзор Карина Караиванова и ще обсъдят и гласуват процедурни правила за условията и реда за предлагане на кандидати за нейния пост.

От 1 март 2019 г. Карина Караиванова се присъединява към екипа на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Караиванова е номинирана от Министерски съвет за представител на България в Съвета на директорите на ЕБВР.

На вниманието на депутатите се поставя Законът за преброяване на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г. Законът урежда подготовката, организацията и провеждането на преброяването на населението и жилищния фонд в Република България през 2021 г.

За лицата ще се събират следните данни: собствено, бащино и фамилно име; ЕГН, личен номер на чужденец за чужденците, личен номер на гражданин на Европейския съюз; дата на раждане; пол; връзки между членовете на домакинството и семейството; постоянен адрес и настоящ адрес; гражданство; статут; държава и място на раждане; семейно положение; брой живородени деца; степен на завършено образование; грамотност; участие в образование; етническа група; вероизповедание; майчин език; трудов статус; професия/длъжност; име на предприятието/организацията и икономическа дейност на юридическата единица; местоположение на работата или учебното заведение; вид на транспорта, използван за пътуване до местоработата или учебното заведение; вътрешна и външна миграция на лицата и степен на трайно намалена работоспособност или степен на увреждане. Преброяването на населението и жилищният фонд е най-мащабното изчерпателно статистическо изследване и един от основните източници за събиране на данни за броя и характеристиките на населението и жилищния фонд в страната.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България