Премиерът: България се дава за пример за адекватни, бързи и точни мерки (ВИДЕО) 81 държави са поискали пари от МВФ, заяви Борисов

Националният щаб ще провежда брифингите си само веднъж на ден в МС

НСТС с консенсус за компенсиране на компаниите, засегнати от кризата

Проф. Олег Асенов: Временно се преустановяват ограниченията за движение на камионите по „зелените коридори“

Том Ханкс и съпругата му се завърнаха в Лос Анджелис (СНИМКА)

Гърция обмисля да затвори вътрешните летища, към островите пътуват само местни жители

Гл. комисар Светлан Кичиков на ГКПП „Капитан Андреево“: Взетите мерки от държавата дават резултат

За маските и мацките Постовете на кифлите изпосталяха внезапно

Четиримата новооткрити с коронавирус в Община Руен са под домашно лечение

Дефицит на злато в САЩ заради кризата

Турция спира влакове и отменя полети в опит да ограничи COVID-19

„Пирогов“ обособи помещение за преглед на пациенти със съмнения за коронавирус

Починалият от коронавирус в МБАЛ-Благоевград е от Банско и е работил в Завод за мебели

Само за денонощие в Иран са регистрирани над три хиляди нови случая на коронавирус

Пророците предрекли пандемията Две книги описват коронавируса

Насила отпуск за карантина – незаконен

Шефката на ПГ на ГЕРБ и председател на здравната комисия д-р Даниела Дариткова разясни, че болничните при карантина са регламентирани в закона и няма как хората да бъдат принуждавани да ползват отпуската си заради епидемията от коронавирус. Снимка: Пламен Стоименов

Всички осигурени лица имат право на болничен от личния лекар до 14 дни

Няма да се натовари социалната система

Принудителният отпуск, вместо болничен за 14-дневната карантина заради коронавируса, е незаконен и никой няма право да принуждава осигурените лица да ползват платен или неплатен отпуск вместо да се обезщетяват с болнични. Това коментираха пред „Труд” юристи и депутати след изказването на здравния министър Кирил Ананиев, че хората, които се завръщат от Италия или Китай трябва да са под доброволна карантина да ползват платен или неплатен отпуск.

„Нормативната уредба гарантира осигурените българи да могат да ползват болнични за карантина, смятам, че това няма да натовари социалната система”, заяви председателят на ПГ на ГЕРБ и председател на здравната комисия д-р Даниела Дариткова. „Има такава причина в болничния лист, а именно карантина. Общопрактикуващите лекари имат право да издадат такъв първичен болничен лист за 14 дни, т. е. за срокът, който се налага за карантината. Има и подходящ код в Международната класификация на болестите”, разясни темата д-р Дариткова. „Нормално е те да се свържат с него, а за да няма злоупотреби, общопрактикуващият лекар трябва да получи потвърждение от граничните власти. Събират се данни за лицата, които идват от регионите, които са в момента ендемични за коронавирус”, посочи още шефката на здравната комисия.

Кодексът за социално осигуряване е категоричен – има възможност за ползване на болничен лист за така наречената карантина, заяви и председателят на социалната комисия и депутат от ДПС д-р Хасан Адемов. Според него е абсурдно е да ползваш платен или неплатен отпуск, когато имаш право на лично обезщетение. „Решението е много просто, то е визирано в чл. 43 от Кодекса за социално осигуряване, където е казано, че всички осигурени лица имат право на парично обезщетение за временна нетрудоспособност за така наречената карантина”, допълни д-р Адемов. Той припомни, че личният лекар има право да издава болничен лист до 14 дни. Лицето, което е ангажирано по някакъв начин и има нужда от карантина за неговата изолация в домашна среда, се обажда на личния лекар. Именно той преценява на базата на информацията, която има за съответното лице дали да издаде болничен лист или не”, отбеляза д-р Хасан Адемов.

 

Черно на бяло

Из Кодекса за социално осигуряване

Чл. 43. Парично обезщетение за временна неработоспособност поради карантина или отстраняване от работа по предписание на здравните органи се изплаща съответно за:
1. времето, за което осигуреният е под карантина.

 

Тодор Капитанов, Национален секретар на КНСБ, пред „Труд”:

Шефът не може да нареди: „Не вземай болничен!“

Работодателят няма право да Ви пуска в платен или неплатен годишен отпуск, без Ваше съгласие, освен ако се налага поради намаляване на обема на работа за повече от 5 работни дни. В този случай работодателят има право да предостави платения годишен отпуск на работника или служителя и без негово съгласие, но при ползване на отпуска едновременно от всички работници и служители. Законодателството предвижда няколко възможни хипотези за предоставяне на отпуск без съгласието на работника, една от които е т. нар. ползване на отпуска едновременно от всички работници и служители, което е известно и като „ваканционно ползване”. Ако има принуда, то работодателите постъпват незаконосъобразно. Работниците могат да се обърнат към синдикатите, към Инспекцията на труда и дори към компетентния съд. Комуникацията между работодател и работник по трудовото право се извършва само и единствено в писмен вид. И ако някой каже „Излез в отпуска, не вземай болничен”, това са приказки на вятъра и работниците не са длъжни да се съобразяват с това.

 

Препоръка

Омбудсманът поправи здравния министър

Омбудсманът Диана Ковачева изпрати препоръка до министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, в която настоява за прилагане на единен подход с ясни указания към гражданите и медицинските специалисти при издаване на болничен лист или друг документ, оправдаващ отсъствие от работа при съмнение за контакт с болни от коронавирус. До омбудсмана вече има постъпили жалби и сигнали от граждани, завърнали се от чужбина, които търсят информация как да процедират с отсъствието от работа, при положение, че трябва да бъдат поставени под карантина, заради опасението, че са били в контакт с болни от коронавирус.

„Като обществен защитник смятам, че отсъствието на гражданите от работа при карантина не следва да бъде за сметка на правото им на платен годишен отпуск или неплатен отпуск, вместо болничен лист за карантина”, каза тя.

 

Деница Сачева, социален министър, пред „Труд”:

Няма да нарушаваме алинеи

Кодексът за социално осигуряване няма да бъде нарушаван. След прибирането си от Италия или друга страна с установени случаи на коронавирус и при наличие на симптоми, гражданите трябва да потърсят личен лекар. Той трябва да прецени дали да бъде издаван болничен лист за времето на карантината, а право на гражданите е, ако такъв лист не бъде издаден, да използват платения си годишен отпуск или по желание неплатен отпуск.

 

 

АКО ВИДИТЕ НЕЩО ЛЮБОПИТНО, НЯКОЕ НАРУШЕНИЕ ИЛИ ПРЕСТЪПЛЕНИЕ, СНИМАЙТЕ И ПРАЩАЙТЕ ВАШИТЕ СИГНАЛИ НА МЕЙЛА НА „ТРУД“ – trud@trud.bg и trudonline@gmail.com

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.