На 27 юни 2019 да почерпят

Мюсюлманин обнови църква в Преславско Сърбин градил храма преди 122 г., сега Али Кюлюмов помогнал с работници и материали

ДАНС гони дъщерни фирми на офшорки Банките докладват за съмнителни плащания над 50 евро

Хореографът Фреди Франдзути: Еротиката е важна част от „Кармина Бурана”

„Фолксваген” предпочита София пред Измир Вече има разговори за продажбата на имот до българската столица за новия завод

Народният театър издига сцена под звездите За трета поредна година спектаклите ще се играя на открито от 21:30 часа

Дилъри търгували с дрога от коли в движение (обзор) Осем ефективни и две условни присъди за 10 участника в наркогрупа

Йенс Столтенберг: Русия има време до 2 август да се върне към ракетния договор

Порой причини наводнение в Котел, някои от жителите бяха евакуирани

Цеци Красимирова пуши трева

Не забраняват вноса на дизели втора ръка

Мелиса спретва на Селим гаден женски номер

Наказателният спецсъд остави Николай Банев в ареста

Климатичните аномалии съсипват кръвното и секса Динамичната смяна на времето между жеги, обилни валежи и бури стават все по-често явление

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ в четвъртък, 27 юни 2019

Наследничките на Гарибалди носят името на любимата му Анита Всички в рода режат сватбените си торти със сабята му от Похода на хилядата

Правнучката на героя революционер си тръгна от Варна със стръкче здравец, за да й ухае на България

Във всяко поколение на революционната фамилия на великия Джузепе Гарибалди има по една Анита на името на най-голямата му любов и първа съпруга – красива креолка. Това разказа неговата правнучка Анита Гарибалди по време на първото си посещение в България. Тя дойде във Варна по покана на Музея на Възраждането и директорката му Мариана Николова, с подкрепата на почетния консул на Италия Антонио Таркуинио.

Достолепната 85-годишна дама има 5 деца и 22-ма внуци . Нейни дъщеря и внучка носят името Анита, а сега очаква и правнучка, която също ще се казва така. И това е традиция сред наследничките на Гарибалди – да подновяват името на най-любимата му жена, която среща, докато е бил в Лагуна, и отмъква с бой от нейния съпруг. Анита Гарибалди има посветени книги на личния живот и на трите съпруги на революционера. За специалната изложба, наредена в памет на прадядо й в музея, тя донесе лични вещи – неговото любимо знаме и червени ризи от униформата на четниците му. „Не можах да донеса неговата сабя, защото е част от постоянна експозиция. С нея се е бил по време на Похода на хилядата и на нея са изписани местата на всички сражения, в които е участвал. С тази сабя двамата с Анита са разрязали сватбената си торта. Това правят всички от фамилията на Гарибалди оттогава насам до днес. Сабята му е ценна семейна реликва“, разказа още правнучката му.

Със силно присъствие и вълнуващи интересни спомени тя беляза всички срещи по време на тридневната си визита във Варна. Морският град е сантиментално свързан с героя на два свята, както наричат Гарибалди, тъй като тук е погребан неговият верен приятел и съратник капитан Петко войвода. Анита Гарибалди беше придружена от президента на асоциацията „Хиляда жени“ Мария-Кристина Романо и секретаря на организацията Розария Сураче. „Ценностите, които е изповядвал, както и любовта му към своя народ, са много актуални и сега. Много значима и до днес остава неговата идея за една обединена и силна Европа“, каза правнучката на обединителя революционер пред студенти и преподаватели в Икономическия университет и във ВВМУ „Н. Й. Вапцаров”, където беше особено трогателна срещата заради морската съдба на прадядо й.

Тя припомни, че едва 16-годишен Джузепе Гарибалди е плавал в Черно море като юнга на борда на платноход. Поради плитчината на пристанище Варна корабът му не е акостирал, но той успял с малка лодка да стигне до българския бряг. „Със сигурност е бил във Варна, ако е имало и хубаво момиче да го чака“, увери аудиторията синьора Анита. Според нея морето е било другата му голяма любов. През последните дни от живота си на остров Капрера той често повтарял: „В онази невъзможна точка, където се сливат морето и небето – там виждам свободата.“

При посещението си в манастира „Св. св. Константин и Елена“ край Варна правнучката на Гарибалди разказа, че третата му съпруга Франческа Ариозино е запазила след смърт­та му негови мощи – част от костица, която и до сега е в дома музей на италианския революционер. Гарибалди е мит и легенда и в Италия непрекъснато се крадат ценни експонати, свързани с живота му, и след това се продават в скъпи аукциони за много пари, призна Анита Гарибалди. Нещо, което открехна още за него, е любовта му към природата. Тя притежава всички документи по един сериозен негов проект за възстановяване на коритото на река Тибър, която всяка година преливала и заливала Рим. Възрастната дама не спести подробности и за анулирания му втори брак, при който пред олтара му съобщили с бележка, че годеницата му е бременна от негов офицер. Гарибалди казал довиждане вместо заветното „да“ и повече не се обърнал назад.

Наследници на гарибалдийци във Варна също извадиха спомени, снимки и разкази. Илия Темелков от варненското село Цонево върна лентата назад за заточени там италиански гвардейци с ръст по метър и 90, на които местните помогнали да се завърнат в родината си. Иван Демиров от Варна, написал 54 песни за Петко войвода, обеща на срещата да посвети стихове и музика и на Гарибалди. Сред гостите беше и Летиция Атанасова, наследница на италианец гарибалдиец, която живее във Варна. Прадядо й Паскал Станино е избягал едва 16-годишен от семейството, за да се включи в похода на Гарибалди. След това е бил придворен офицер в двореца на цар Фердинанд, а по-късно и началник на влака Варна-Русе.
През 2017 г. се навършват 210 години от рождението на великия пълководец и 135 години от смъртта му. Варненци искат да се вдигне паметник на Гарибалди срещу този на Петко войвода в центъра на морската столица. Известният наш революционер е гостувал в дома на Гарибалди, където уговорили българското участие в Критското въстание през 1866 г. Музеят на Възраждането подреди на 35 табла от червен картон вестници, рисунки, публикации и документи, оригинални фотографии от Франция, Англия, Италия и САЩ, свързани с участието на шестимата братя на Гарибалди, внуци на Гарибалди и Анита и синове на красивата и млада англичанка Констанс Хопкрафт, снаха на Гарибалди.

Правнучката му Анита е представлявала Италия 10 години в ЕС, получила е почетното гражданство на Лондон сити, а първият й съпруг, вече покойник, е бил английски посланик. За политическото си присъствие в родината споделя, че много пъти са я канили за участие в партии. „Заставам на входа на пълна зала, където ме чакат симпатизантки, облечени в скъпи кожени палта. Казах си – ама аз не искам да правя политика за някого, който няма нужда от защита, а за хора, които имат нужда да бъде чут гласът им“, казва достойната наследничка на Гарибалди.

В последния ден от гостуването й беше организиран голям концерт. Преди това в Музея на Възраждането талантливи ученици разиграха „Радини вълнения“ от романа на Вазов „Под игото“, с което много я трогнаха. Синьора Анита си пожела да тръгне за родината със стръкче здравец, за да й ухае на България.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. обработката на един камон , >>> за едно дононощие преминават около 1700 камиона.

  2. Vo Varna sa go chekali pristanishtnite prostitutki , , romantika’ , sekash nikoi drug ne pravi sex. No zabelezhete 5 deca, 22 vnutci – tova e Gospodnoto blagoslovenie I lek v starostta. Blagoslaviaite zhenite si I usilvaite Domovete si.

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.