Настъпва ренесанс за гъвкави офис площи

Съкращават договорите за наем

Глобалният пазар на гъвкави офис площи, който беше започнал да забавя растежа си преди пандемията, е на път да преживее ренесанс, показва доклад на консултантска компания на пазара на имоти. Очакванията са офис пазарът да бъде напълно различен, тъй като редица компании се пренасочват от дългосрочни наеми на площи към по-гъвкави решения и оператори на споделени офис пространства. Тези офиси позволяват да наемете точно толкова работни места, за толкова време, колкото ви е необходимо.

У нас се очаква интересът към пространствата за съвместна работа да нарасне и в дългосрочен план те да привличат все повече хора. Споделените офис пространства предлагат гъвкавост, която търсят много фирми. Същевременно осигуряват работна среда, често много по-добра от тази у дома, където докато работят родителите трябва да делят стаите с децата си.

„Ако преди една компания от сто души е имала офис за всички тях, сега може да намали пространството си с 50% и да въведе постоянен режим на дистанционна работа за служителите си. По този начин големите компании биха спестили доста от разходите си за поддръжка на работната среда”, казва Методи Терзиев, управител за България на компания за споделени офис пространства. „Вероятно голяма част от компаниите ще се насочат към алтернативи на традиционния офис. Със сигурност на всички им е станала ясна една идея, в която ние много вярваме, а именно - работата вече не е място”, допълва Терзиев.

В световен план сроковете за наеми на офиси стават по-кратки, посочват от консултантската компания. В Хонконг средният наемен договор за офис е за три години. Във Великобритания е за шест години, а в САЩ срокът е намалял до седем години и вероятно ще продължи да се скъсява.

„Тенденцията към по-кратки наемни договори се ускорява, тъй като потребителите на офиси проявяват предпазливост и избягват вземането на дългосрочни решения в ерата на Covid-19”, коментира Бен Мун, ръководител на глобалните гъвкави площи в консултантската компания.

В момента наемателите на офиси, които се приближават към края на срока на договора си, са основните двигатели на пазара. Вместо да търсят нови площи в толкова несигурна среда, корпорациите избират да подновят или удължат договорите си за наем. Подновяванията като дял от наемната дейност са скочили до 51% спрямо 29% преди Covid-19, пише в анализа.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Имоти