Настъпи астрономическата есен

В 04:04 ч. тази сутрин настъпи есенното равноденствие и започна астрономическата есен, съобщават от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ).

Слънцето в София изгря днес в 7 часа и 15 минути и залязва в 19 часа и 21 минути. Продължителността на деня е 12 часа и 5 минути. 

Времето ще остане по-хладно от обичайното за края на септември. Максималните стойности ще достигат от 15 градуса във високите западни полета до 20-21 в крайните южни части на страната.

В Западна и Централна България ще има повече слънце, а на изток и около планините облачността ще е значителна. В тези райони ще има и слаби превалявания от дъжд, които късно следобед и привечер ще спрат. Ще продължи да духа умерен и хладен северозападен вятър.

Все по-хладно става времето и по морето. Температурите няма да превишават 20 градуса, а морската вода е от 15 до 20 градуса. Около обяд ще има  условия за кратки дъждове.

В планините ще е предимно облачно, като едва късно следобед слънцето ще започне да взима превес. Очакват се и слаби валежи от дъжд, а над 1800 метра – от сняг. По най-високите върхове температурите ще останат отрицателни.

През почивните дни ще е предимно слънчево и без валежи. В неделя вятърът ще се ориентира от юг и температурите ще започнат да се повишават. Новата седмица ще започне със слънчево време и максималните температури от 25 до 30 градуса. Във вторник и сряда на много места ще превали. Южният вятър ще се усили особено в Предбалкана и планините. На места се очакват над 30 градуса.

За астрономическата есен

Есента е един от четирите сезона в умерения пояс. Астрономически тя започва с есенното равноденствие, което е около 23 септември в Северното полукълбо и около 21 март в Южното полукълбо. Според метеорологията есенни са месеците - септември, октомври и ноември в Северното полукълбо, както и март, април и май - в Южното полукълбо.

Есента е преходен сезон, през който понякога има доста високи температури в неговото начало - т.нар. циганско лято, има и умерени до по-ниски температури към неговия край. 

Със зимното слънцестоене - около 21 декември в Северното полукълбо, и около 21 юни в Южното полукълбо, започва астрономическото начало на следващия сезон - зимата.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България