Нигяр Джафер: Моделът на здравеопазването е грешен

Весела Лечева: Грешка е да се иска оставка за изразена политическа позиция

Хлапета ще борят агресията с картинг и съвети от професионални пилоти

Изчезнаха 111 девойки след нападение в Нигерия

Учени регистрираха подозрителна активност на Йелоустоунския супервулкан

МЗ: Бутилираната вода носи сериозен риск за детското здраве

Мел Гибсън снима детективски сериал

173 милиона за нов център на София (ВИДЕО) Пускат нощен транспорт за 2 лв.

Две българки на топ постове в ЕК Първата жена начело на Евростат ще е Мариана Коцева

Вижте акцентите от броя на “Труд” в четвъртък, 22 февруари 2018

Русия е заплатила глоба от 15 милиона долара на Международния олимпийски комитет

Актьорите Гал Гадот и Марк Хамил ще връчват награди “Оскар”

Мъж обгоря след инцидент в леярна Прокуратурата проверява и друг случай

Валери Жаблянов в блиц пред “Труд”: ГЕРБ удрят всеки, който не им харесва

Легионер стрелец обвинен за хулиганство Горския човек заплашил служители на МВР, че ги очакват много изненади

НАТО засилва присъствието си в Черно море

Йенс Столтенберг

Целите на пакта са повече учения и събиране на разузнавателни данни
500 американски бойци пристигнаха в Източна Румъния, 120 – в България

НАТО ще увеличи военноморските учения в района на Черно море в допълнение към засиленото си сухопътно и военновъздушно присъствие край границите на все по-агресивната Русия, обяви алиансът.

Шефът на Северноатлантическия пакт Йенс Столтенберг настоя, че решението, взето от министрите на отбраната на страните членки на алианса в Брюксел, няма за цел да провокира Москва, която анексира Крим от Украйна през 2014 г. и оттогава отношенията с нея са напрегнати. “Съгласувахме увеличеното присъствие в Черно море с цел повече маневри, учения и събиране на информация. Действията ни ще бъдат премерени и отбранителни, в съответствие с Конвенцията от Монтрьо, и в никакъв случай нямат за цел да създават напрежение”, подчерта норвежкият политик. “Освен с черноморските членки България, Румъния и Турция ще работим и с партньорите Грузия и Украйна”, посочи Столтенберг.

Анонимен източник от НАТО уточни, че решението е взето с оглед струпването на сили на Кремъл в региона и за защита на южния фланг на алианса като нова стъпка след изпращането на контингенти в балтийските страни и в Полша. Една от целите е и получаване на разузнавателна информация, например за руските зенитни ракети. Източникът допълни, че на НАТО били необходими около 9 месеца след срещата във Варшава, за да изглади новата стратегия, отчасти заради позицията на България, която не искаше да провокира Москва.

Във вторник във военната база “Михай Когълничану” в Източна Румъния пристигнаха и 500 американски бойци с танкове и друга тежка техника. Те ще бъдат там на 9-месечен ротационен принцип за участие в многонационални учения.

Ден по-късно и рота от 120 войници пристигна заедно 15 бойни машини “Брадли” и с две верижни М113 на учебния полигон “Ново село”, където тази година също ще бъдат засилени съвместните учения и тренировки.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (6)

  1. Янките от ново село да отиват с машините в софия тех парк да пазят зaдника на олигoфрена плевнелиев дето ги покани. Лошо няма.

  2. Жалки фашистки -г-о-в-н-а-, които се правят и се заблуждават, че са значими, но аз съм сигурен, че такива като Столтенберг и др. прекрасно осъзнават, че ще бъдат размазани като пастет за 15 минути от Русия.

  3. Тръмп току що го каза:хората вече не ви вярват. Та може да си дрънка каквото иска. Щял да събира разузнавателни данни. За какво бе? То всичко е повече от ясно.

  4. Тоя е като поповете – не ме гледайте какво върша, слушайте какво ви казвам.

  5. Гад мръсна, на кого ги разправяш тия. Чудите се как да си запазите огромните заплати чрез насаждане на заплахи и омраза между народите. Няма и на кого да си продадете огромните запаси остаряла техника и оръжие и чрез манипулации да си играете на учения. Не ви искаме старите железа на наша територия нито в Черно море. Правете си учения на хартия и с молив, боклуци недни и си връткайте пушкалата у вас.

Отговорете