НАТО не е установило точна дата за завършване на мисиите си в Афганистан и Косово

Снимка: Архив

НАТО не е установило точна дата за завършване на своите мисии в Афганистан и Косово, заяви във вторник генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг в интервю пред естонския вестник Postimees, цитиран от ТАСС.

„Да се определя дата за излизане (от страна) винаги е много опасно“, заяви той. „Тъй като тези, които желаят нашето изтегляне, ще бъдат облекчени в своето чакане. Ако те знаят, че просто трябва да дочакат определен ден, те печелят“.

„Затова ми е приятно, че съюзниците по НАТО решиха, че нашето присъствие в Афганистан и Косово зависи от условията там“, добави Столтенберг. „Няма да останем там повече, отколкото е нужно“.

В случая на Афганистан той призова да „се сравни цената на пребиваването, с цената на изтеглянето“. „Ако се изтеглим, трябва да бъдем готови в Афганистан, където „Талибан“ отново ще се окаже на власт, отново да възникне платформа за международния тероризъм – за „Ал Кайда и „Ислямска държава“, заяви Столтенберг.

„А в Косово ние трябва да останем, тъй като КФОР играят важна роля при обезпечаването на стабилността в този регион“, добави генералният-секретар на Алианса.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа