НАТО обяви "добър прогрес" в преговорите между Гърция и Турция

Турският сондажен кораб Оруч рейс

НАТО обяви, че е постигнат "добър прогрес" във военните преговори между Гърция и Турция, насочени към избягване на сблъсъци в Източното Средиземноморие, арена на спор за енергийните ресурси, съобщи AFP.

Генералният секретар  на Алианса Йенс Столтенберг заяви, че военни служители от двете страни са провели няколко срещи в щаба на НАТО, за да се опитат да постигнат съгласие по механизъм за предотвратяване на случайни въздушни или морски сблъсъци.

"Тези срещи продължават и е постигнат добър прогрес", каза Столтенберг след разговори в Брюксел с испанския премиер Педро Санчес.

"Това са технически военни преговори. Те допълват дипломатическите усилия, водени от Германия за разрешаване на основния спор."

През последните месеци конфликтът, предизвикан от провежданите от Турция проучвания на газ в оспорваните води доведе до драматично засилване на напрежението, предизвиквайки опасения, от избухване на реален военен конфликт.

Но тонът се смекчи тази седмица, като във вторник Атина и Анкара се съгласиха да започнат проучвателни разговори за разрешаване на спора. Столтенберг приветства хода, докато Санчес го определи като "значителна стъпка в добрата посока".

Коментари

Задължително поле