Националистите от “Шин Фейн“ опитват да сформират коалиционен кабинет в Ирландия

Лидерът на "Шин Фейн" Мери Лу Макдоналд

Националистите от “Шин Фейн“, които печелят най-много гласове в общите избори в Ирландия, ще се опитат да сформират правителство с по-малки партии.

Те възнамеряват да изключат от властта двете големи центристки партии – “Фине Гейл“ и “Фиана Файл“, управлявали страната десетилетия наред, предаде БНР.

Лидерът на "Шин Фейн" Мери Лу Макдоналд нарече изборите "революция в изборна урна". Преброяването на гласовете още продължава, но “Шин Фейн“ печели около 24 и половина процента и изпреварва “Фине Гейл“ и “Фиана Файл“.

Нито една партия няма да получи необходимите й за мнозинството 80 места в 160-местната Долна камара в парламента в Дъблин.

Мери Лу Макдоналд заяви, че ще опита да сформира правителство със Зелената партия и останалите по-малки партии, което ще бъде много трудно.

Тя не изключва възможността и за коалиция с традиционните врагове от “Фине Гейл“ или “Фиана Файл“, но техните лидери - респективно досегашният премиер Лио Варадкар и Майкъл Мартин, изключиха този вариант по етични и политически причини, както се изразиха.

Ако обаче не се стигне до споразумение между партиите, могат да последват нови избори, което е напълно реален сценарий с оглед изравнените сили в парламента.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Европа