Толгахан Сайъшман стана татко

Преизбраха проф. Христо Бонджолов за ректор на ВТУ С 202 гласа „за” новият председател на Общото събрание на вуза е проф. Антоанета Анчева

По искане на Окръжна прокуратура – Бургас, съдът задържа под стража Идрис М., обвинен в държане с цел разпространение на високорисково наркотично вещество

Заплаща ли се извънреден труд по време на командировка?

Благоевград събра най- пъстрите и екзотични пеперуди в изложбата „Живи тропически пеперуди“

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 21 май 2019

Български алпинист е ранен на Олимп, в ход е спасителна операция

Четири възможни варианта за преместване на националния стадион

Градушка отне поминък, земеделец го връща Стихии нанесоха щети в Свищов, Левски и Русе

Във Велико Търново откриват паметник на Христо Ботев навръх 2 юни

Осигуровки и за доходи от продажби в интернет Хората, които извършват стопанска дейност, с вноски като еднолични търговци

20 години навърши Дневният център за деца с увреждания в Дебелец

100 декара от сметището край село Цалапица горят

Националният военен университет приема 231 курсанти в 21 специалности Над 30% от кандидат-курсантите миналата година отпаднали от класацията поради здравословни проблеми

План-приемът на Националният военен университет „Васил Левски“ във Велико Търново за новата учебна година е за 231 курсанти в 21-а специалности. Това обяви в понеделник началникът на военния ВУЗ бригаден генерал Пламен Богданов.

Ръководството на НВУ се надява бройката да бъде изцяло попълнена, тъй като през последните години се оказа, че много от кандидатите не отговарят на изискванията и не успяват да преминат теста за медицинска годност.

През миналата година в НВУ бяха приети около 180 първокурсници, като желаната от държавата бройка беше по-висока. Кандидати не липсват, но през годините се оказва, че не могат да издържат изпитите или не отговарят на заложените условия. Желаещите да станат офицери трябва да са на не повече от 27-години, както и да не са по-ниски от 150 см. Мъжете не трябва да са с минимално тегло от 50 кг., а жените- 48 кг. Освен това мераклиите да носят оръжие не трябва да са осъждани, уволнявани от армията и задължително да са физически и психически годни за военна служба. Препъни камъкът се оказва изискването да са напълно здрави.

„През 2017 г. 30 % от кандидатите са били отстранени точно по този показател. Заболяванията са различни, Някои са лечими и след хирургична интервенция и напълно възстановяване, младежите кандидатстват отново. Има обаче и генетични и наследствени болести, за които медицинската комисия смята, че тези хора не биха могли да издържат на натоварването при военното обучение. Сериозен проблем за кандидатите е и физическата подготовка, като обикновено 20% не могат да издържат този изпит“, коментира бригаден генерал Пламен Богданов.

Студентите в НВУ пък ще бъдат приемани в 24 специалности, но все още не е уточнена бройката, която ще бъде спусната от Министерството на образованието.

От НВУ за първи път подготвят ранен прием, който стартира от идния месец. Приема на документите е започнал във всички Военни окръжия в страната, както и в трите факултета във Велико Търново, Шумен и Долна Митрополия. Ранният прием включва провеждането на всички видове изпити. Първото заседание на Приемната комисия ще се проведе на 5 април, а второто ще бъде на 9 юли. Изпити ще се провеждат също през март, април и юни. Вече са започнали и посещенията в училищата. Освен това се предвижда да бъдат правени изпити в общо 11 града на страната.

Сред новите атрактивни специалности в НВУ ще бъде „Кибер сигурност“. Тя е за студенти и ще се изучава във факултета в Шумен. Нова специалност има и при военните, които ще се подготвят в направление „Артилерийско, инструментално разузнаване“. Обучението по тази специалност ще е съвместно с Шуменския университет, където курсистите ще получават и магистратура по гражданска специалност „Геодезия“. Обявени са 9 места.

Продължава и обучението на специалисти за гражданската авиация в Долна Митрополия, като миналата година са приети четирима души, а за тази бройката все още не е ясна.

Коментирайте от Фейсбук

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.