Наши експерти ще помагат на Албания и Македония за членството в ЕС

България предложи експертна помощ за предприсъединителния процес на Албания и Република Македония към членство в Европейския съюз. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в Солун, където участва в четвъртата четиристранна министерска среща на Албания, България, Гърция и Република Македония. Захариева призова още всяка от четирите страни да излъчи дипломат за връзка, който да координира изпълнението на решенията, приети в четиристранен формат, съобщиха от МВнР.

“Когато се видяхме през май т.г., се разбрахме нашите срещи да бъдат по-практични и да доведат до конкретни резултати - с участието на университетите, журналисти за съвместни пътувания в четирите държави, обмен на млади дипломати”, заяви Захариева. Тя припомни и усилията, които положи България по време на своето Председателство на Съвета на ЕС за даването на зелена светлина за започване на преговори за Албания и Република Македония, като изтъкна, че работата на българската дипломация за европейска перспектива на Западните Балкани продължава.

“След Солун 2003 имаше София 2018 и се надявам да имаме Загреб 2020. Софийската декларация и Софийският дневен ред съдържат конкретни предложения за сътрудничество между 28-те държави членки и шестте страни от Западните Балкани, които искат да се присъединят”, допълни Захариева. Тя изтъкна и конкретните области на сътрудничество, заложени от европейските лидери в София - сигурност, икономика, младеж, свързаност, дигитализация и добросъседски отношения.

По време на министерската среща в Солун участниците обсъдиха още редица регионални въпроси като диалога Белград-Прищина и ситуацията в Босна и Херцеговина след изборите.

Екатерина Захариева изтъкна полезността на тези формати и припомни, че именно в Солун е постигнала договорка със своя албански колега Дитмир Бушати за признаването на българското малцинство в Албания.

На срещата Албания бе представена от заместник-министъра на външните работи Артемиса Драло, заместник-министъра на финансите и икономиката Албана Шкурта, Гърция - от алтернативния министър на външните работи Йоргос Катругалос и от алтернативния министър на икономиката и развитието Стергиос Пицорлас, Република Македония - от министъра на външните работи Никола Димитров

На двустранна среща със своя колега от Република Македония Никола Димитров българският първи дипломат обсъди конкретните стъпки по прилагане на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни и заяви, че в общ интерес е съвместната мултидисциплинарна комисия най-накрая да излезе с реални резултати. Третото нейно заседание ще се проведе в София другата седмица. Захариева и Димитров обсъдиха предстоящото провеждане на съвместен бизнес форум и второ съвместно заседание на правителствата на двете страни след подписването на договора.

Захариева проведе и среща с алтернативния министър на външните работи на Гърция Йоргос Катругалос, с когото обсъди редица аспекти на регионалното сътрудничество с акцент върху енергетиката. Двамата подчертаха важността от енергийна диверсификация на Балканите.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България