Русия приключи първото изпитание на най-мощния си ледоразбивач „Арктика“ (ВИДЕО)

Агент 007 няма време да умре с новия Defender Офроудърът на Land Rover вилнее във филма за Джеймс Бонд

Див популизъм в Общинския съвет в Стара Загора води до голям финансов дефицит за дейностите в чистотата

МВР отчете повече жертви в катастрофи през 2019 г., стартира мащабна операция за безопасност на пътя

Българите вече са по-бързи от Мат и Жирардели, Банско още чака втора кабинка

БСП избира нов лидер на 26 април 2020 г.

Мумия се появи на мястото на бившия мавзолей в София (СНИМКИ)

Взривиха сака, заради който бе отцепен пл. „Независимост” във Варна

Андалузитът – и в болест, и в здраве Кристалът внася хармония в дома

Австралия се готви за най-горещия ден в историята си

Блокиран е площад във Варна заради забравен багаж

Задържаха извършители на множество кражби и грабежи от Велинград

Младен Маринов: Пробата за алкохол на шофьора, блъснал двете момичета на столичен булевард, е отрицателна

Нов режим на водата в Перник ще бъде въведен през следващата седмица

Коледните дръвчета могат да бъдат засадени след празниците в парк „Артилерийски”

Наши експерти ще помагат на Албания и Македония за членството в ЕС

България предложи експертна помощ за предприсъединителния процес на Албания и Република Македония към членство в Европейския съюз. Това заяви вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева в Солун, където участва в четвъртата четиристранна министерска среща на Албания, България, Гърция и Република Македония. Захариева призова още всяка от четирите страни да излъчи дипломат за връзка, който да координира изпълнението на решенията, приети в четиристранен формат, съобщиха от МВнР.

“Когато се видяхме през май т.г., се разбрахме нашите срещи да бъдат по-практични и да доведат до конкретни резултати – с участието на университетите, журналисти за съвместни пътувания в четирите държави, обмен на млади дипломати”, заяви Захариева. Тя припомни и усилията, които положи България по време на своето Председателство на Съвета на ЕС за даването на зелена светлина за започване на преговори за Албания и Република Македония, като изтъкна, че работата на българската дипломация за европейска перспектива на Западните Балкани продължава.

“След Солун 2003 имаше София 2018 и се надявам да имаме Загреб 2020. Софийската декларация и Софийският дневен ред съдържат конкретни предложения за сътрудничество между 28-те държави членки и шестте страни от Западните Балкани, които искат да се присъединят”, допълни Захариева. Тя изтъкна и конкретните области на сътрудничество, заложени от европейските лидери в София – сигурност, икономика, младеж, свързаност, дигитализация и добросъседски отношения.

По време на министерската среща в Солун участниците обсъдиха още редица регионални въпроси като диалога Белград-Прищина и ситуацията в Босна и Херцеговина след изборите.

Екатерина Захариева изтъкна полезността на тези формати и припомни, че именно в Солун е постигнала договорка със своя албански колега Дитмир Бушати за признаването на българското малцинство в Албания.

На срещата Албания бе представена от заместник-министъра на външните работи Артемиса Драло, заместник-министъра на финансите и икономиката Албана Шкурта, Гърция – от алтернативния министър на външните работи Йоргос Катругалос и от алтернативния министър на икономиката и развитието Стергиос Пицорлас, Република Македония – от министъра на външните работи Никола Димитров

На двустранна среща със своя колега от Република Македония Никола Димитров българският първи дипломат обсъди конкретните стъпки по прилагане на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете страни и заяви, че в общ интерес е съвместната мултидисциплинарна комисия най-накрая да излезе с реални резултати. Третото нейно заседание ще се проведе в София другата седмица. Захариева и Димитров обсъдиха предстоящото провеждане на съвместен бизнес форум и второ съвместно заседание на правителствата на двете страни след подписването на договора.

Захариева проведе и среща с алтернативния министър на външните работи на Гърция Йоргос Катругалос, с когото обсъди редица аспекти на регионалното сътрудничество с акцент върху енергетиката. Двамата подчертаха важността от енергийна диверсификация на Балканите.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (2)

  1. ei sega 6te razbiem sasedite okon4atelno….vzemaiki ot nas kakavto i da e savet,,)))

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.