Наши учени громят македонизма

В Битолския надпис цар Иван Владислав (1015-1018) е представен като “български самодържец”, който “беше българин родом”.

Проф. Николай Овчаров предлага кампания в световни столици

Екип от историци и филолози представят неоспорими, исторически документи пред чужди медии в поредица пресконференции

МС финансира списък от ключови исторически обекти

Кампания в основните европейски столици и в САЩ, чрез която България да представи по-добре пред света своята позиция по отношение на спора със Северна Македония, предлага на правителството историкът проф. Николай Овчаров. Идеята е да се организират поредица пресконференции с помощта на посланиците ни зад граница. На тях световни медии да получат информация от наш екип учени за неоспоримите факти, които доказват, защо македонският език е диалект на българския и защо историята се изкривява, съобщи за “Труд” проф. Николай Овчаров. Той е категоричен, че има автентични документи, които громят всички претенции за македонска идентичност.

“Кампанията трябва да започне от европейските столици, разбира се първо в Брюксел, после Лондон, Берлин и пр., както и в САЩ. Предлагам екипът ни, който ще включва мен, проф. Пламен Павлов и известен филолог, да запознава хората, макар и малко закъснявало, с нашите позиции, с нашите пунктове - защо македонският език е български диалект, с историята”, посочи историкът и допълни, че е важно тези документи и факти да добият гласност.

“Няма време за губене, защото македонска пропаганда е много активна”, убеден е проф. Овчаров.
“По отношение на Средновековието аз отдавна съм дал основните факти от историческите източници”, посочи още той.

Един от тях е Битолският надпис на цар Иван Владислав (1015-1018). В него този владетел е представен като “български самодържец”, който “беше българин родом, внук на Никола и на Рипсимия благоверните, син на Арон, който е брат на Самуил, царя самодържавен”. Самият надпис съобщава, че през 1015 г. владетелят е изградил битолската крепост “за убежище и за спасение, и за живота на българите”.

Средновековните извори дават още безпрекословни примери за българския род. В съставения през XIII-XIV в. Борилов синодик се обявява “Вечна памет на цар Йоан Асен - Белгун, който освободи от гръцко робство българския род.” Отново там ясно се казва, че св. Кирил “преведе божественото писание от гръцки език на български и просвети българския род”.

Тези и още исторически факти ще бъдат част от пресконференциите зад граница.

Кампанията е предложена на финансовото министерство и на премиера Борисов, като се чака одобрението є. А днес на заседанието на Кабинета се очаква да бъдат обявени приоритетни исторически обекти у нас от гледна точка на културния туризъм, които ще бъдат финансирани.

Още безспорни факти от ХIХ век

Първите им книги са „болгарский язик“

По трудовете на Йордан Иванов

Първата страница от трудна на Кирил Пейчинович, който пише, че работи на “препростейши български език”, за да могат да го разбират всички.

Относно ХIХ в., когато се създават националните държави, проф. Овчаров се позова на фундаменталните изследвания на корифея на българската историческа наука Йордан Иванов, пребродил надлъж и нашир македонските области в периода 1905-1913 г.

“Той пръв дава факсимилета на началните страници на първите печатни книги, издадени от хора от днешна Северна Македония между 1814 и 1819 г. Става дума за Йоаким Кърчовски (1750-1820) и Кирил Пейчинович (1771-1845), които за тази част от българските земи са нещо като Паисий Хилендарски и Софроний Врачански.

Днешните северномакедонски историчари пишат, че единият използва “кратовски говор”, а другият - “тетовско наречие”. Но всъщност те са написали сами на какъв език са книгите им на техните първи страници. Йоаким Кърчовски отбелязва, че писанията му са на “болгарский язик”, а Кирил Пейчинович пише, че работи на “препростейши български език”, за да могат да го разбират всички”, дава пример проф. Овчаров.

*Очаквайте в съботния брой на “Труд” авторската рубрика на проф. Овчаров, посветена на темата.

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от България