Наш генерал поема дивизия на НАТО в Букурещ

През юни ген. Пламен Йорданов ще освободи поста командир на механизираната бригада в Карлово, за да поеме дивизията на Алианса в Букурещ.

Само един полковник слага лампази за празника на войската 6 май

Повишават шефа на ВМА в звание

Бригаден генерал Пламен Йорданов, командир на 61-ва механизирана бригада в Карлово, ще поеме от 1 юни т.г. многонационалната дивизия на НАТО „Югоизток” в Букурещ като заместник-командир. Неговият пост ще заеме полковник Деян Дешков, на когото ще бъде присвоено първо висше военно звание „бригаден генерал”. Той ще бъде и единственият новопроизведен генерал за 6 май.

Това реши правителството и предлага на президента да издаде укази. Кабинетът предлага още контраадмирал Митко Петев да бъде назначен за „Военен представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз” и да бъде повишен във „вицеадмирал”, считано от 23 юни. Това е най-висшата длъжност за български генерал в структурите на пакта и ЕС. Този пост сега се заема от вицеадмирал Георги Фиданов, който се пенсионира.

В момента Петев е командир на ВМС и след като освободи длъжността на неговото място ще бъде назначен контраадмирал Кирил Михайлов. Началникът на ВМА бригаден генерал Венцислав Мутафчийски пък ще сложи още един ромб на сърмените си пагони, за да стане генерал-майор, стана ясно още.

Коментари

Задължително поле