На Алековите празници в Свищов се проведе първата среща на училищата с името на Щастливеца

В община Свищов се проведе среща на училищата, носещи името на нашия съгражданин Алеко Константинов. Тя беше инициирана от СПГ „Алеко Константинов“ и бе част от празничната програма на община Свищов по повод 157-годишнината от рождението на видния деец, писател и общественик.

Всяко училище презентира своята история, постиженията на учениците си, работа по проекти, материално – техническа база и други. Педагозите от различните училища откриха и нещо общо помежду си – най-достойната награда, която всяко едно от тях присъжда на своите заслужили ученици в Деня на славянската просвета и култура е призът „Достоен Алековец“.

„Празничното събитие продължи с обявяване на резултатите от литературния конкурс на тема: „Алеко Константинов – будната съвест на своето време“. Представените творби бяха оценени в три категории – художествен разказ, есе и поезия. Ева Миланова от IX клас в ПДТГ „Димитър Хадживасилев“ се класира на първо място в категория „Поезия“, Кристияна-Михаела Иванова от XII клас в СПГ „Алеко Константинов“ зае първото място в категория „Есе“, а в категория „Художествен разказ“ наградата грабна Ева Георгиева от VII клас на Десето ОУ „Алеко Константинов“ – Перник. Младите творци получиха грамоти и материални награди. Всички останали бяха поощрени с грамоти за участие“ информираха от общинската управа на крайдунавския град.

В края на срещата всички присъстващи са се насладили на изпълнението на актьорите от Драматичен театър при Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“, които представиха откъс от „Клюкарки“ по Чудомир.

Коментари

Задължително поле