Ракети са изстреляни от Газа към Израел

Тереза Мей: Британският парламент ще обсъди в сряда официално отлагане на датата на Брекзита

Чужденци похарчиха 1 млрд. лв. за хотели

Хванаха крадци на метални тръби, докато пренасят плячката

Пожарникари извадиха несретница, паднала в Луда Камчия 62-годишната жена пренощувала в коритото преди някой да чуе виковете й и да извика помощ

Българските зеленчуци изчезват Намаляват както площите, така и количествата зарзават всяка година

Росен Желясков: Разочароващо е решението на Европейския парламент в сряда да се гласува пакетът „Мобилност“

Как може да се прекрати отпуска по майчинство

МВнР на Русия: Решението на САЩ да признае суверенитета на Израел над Голанските възвишения не променя позицията на Москва, че това е територия на Сирия

Вижте акцентите в броя на вестник „Труд“ във вторник, 26 март 2019

Увеличава се интересът към тристайните жилища Делът на новото строителство нарасна до 30-35%

Пакетът „Мобилност“ влиза в дневния ред на Европейския парламент

Австралиец спря Григор в Маями

US президентът даде Голан на Израел Израелските ВВС бомбардираха цели в Ивицата Газа

Израел започна да нанася удари в Ивицата Газа в отговор на ракетния обстрел

На всеки 6 месеца – проверка на таксиджиите за съдимост

Във Велико Търново проверяват таксиметровите шофьори на всеки 6 месеца за съдимост. Това става по предложение на районната прокуратура. С контрола – дали водачите имат криминални прояви и дали са осъждани, е ангажирана Регионалната Дирекция Автомобилна администрация. Мерките са въведени след като по инициатива на прокурораот Районната прокуратура Таня Катрева е променена действащата Наредба №34 от 1999 г., в която доскоро не беше предвидено правно основание за отнемане на регистрацията на таксиджиите с досиета. Затова и никой не е следил дали водачите имат такива.

„Направи ми впечатление, че таксита се управляват от хора, които са наши „клиенти“. Били обект на разследвания и дори са изправяни пред съда“, сподели Таня Катрева. Младата прокурарка се самосезирала по Закона за надзора за законност и разпоредила проверка на съдимостта към момента на регистрация на всичките над 400 таксиметрови шофьори, които работят натериторията на Община Велико Търново.

„Оказа се, че четирима са получили присъди за различни закононарушения. Имаше извършители на документни престъпления, кражби, уравление на МПС след употребана алкохол, съдени за огнестрелно оръжие, наркотици и дори блудства. Излезе на яве, че с регистрация да извършват транспортна дейност са се сдобили чрез неистински свидетелства за съдимост“, съобщи още Катрева.

14-2
Прокурорите от районната прокуратура във Велико Търново Таня Катрева и Весела Кърчева (вдясно) активно работят по Закона за надзора за законност

Така се стигнало до отнемане на регистрацията им на таксиметрови водачи. Те обжалвали пред Административния съд, но магистратите отхвърлили жалбите им като неоснователни.

Това обаче не е единствения случай, по който държавните обвинители от старата столица са упражнили правомощията си. „Една от основните функции на прокуратурата е да извършва контрол върху административните актове и работата на органите на местната власт.Това са наредби, приети от общинските съвети, в който  се създават допълнителни административни  пречки и тежести на гражданите при използване на различни административни услуги.При констатиране на такива  нарушения сезираме общинските управи и ги приканваме да отстранят нередностите“, обясни прокурор Весела Кърчева от Районната прокуратура във Велико Търново.

Държавните обвинители от Великотърновска област са внесли в Административния съд множество протести срещу незаконни разпоредби и по тях са образувани и са на ход общо 19 дела.

Само преди месец Административният съд във Велико Търново отмени като незаконосъобразни въведени такси за разкопаване на улични и тротоарни настилки и вътрешноквартални пространства в Елена. Тарифите са били заложени в Наредба 132 от 29 декември 2014 г, приета с решение на Общинския съвет в балканското градче.

Таксите обаче са отхвърлени от съда след като били атакувани от Районната прокуратура. По протестта на държавното обвинение било образувано дело, на което местният парламент като ответник по жалбата, не е взел становище.
С решение от 14 октомври Административният съд е постановил, че отменя въведения депозит от 20 лв, както и таксите от 110 лв на кв.м. за възстановяване на асфалтова настилка, 40 лв на кв.м. за възстановяване на тротоар от базалтови плочи, 25 лв на кв.м. за бетонови бордюри, 20 лв на кв.м. за зелени площи.

„Такива такси имаше фиксирани и от Общинския съвет във Велико Търново, но след нашата намеса бяха премахнати. Заехме се и с друго решение на общинарите в старата столица за размера на таксите в детските градини, от което не ставаше ясно как се формират сумите. Атакувахме и наложените такси, които трябваше да внасят родителите на деца в предучилищна възраст, тъй като предучилищната подготовка е задължителна и не се предвижда от закона да е платена“, коментира прокурор Катрева.

„От хората се искат пари освен за разкопаване на  тротоари, но и за представяне на  документи, за които трябва да бъдат направени допълнителни разходи и да бъде загубено време. Установихме случаи, при които хората са принудени да вадят документи, които реално не се изискват по закон, нито пък е нужна нотариална заверка на подписа в тях“, разяснява Весела Кърчева.

Районната прокуратура в болярския град протестирала текст от Наредбата за търговската дейност и преместваемите съоръжения на територията на общината.Практиката показва, че веднага след получаване на призовките за  насрочените дела, почти всички общински съвети по места предприемат действия за отмяна и корекция на тези незаконосъобразни разпоредби, чрез които са затормозявали гражданите.

По реда на надзора, обвинителите се натъкнали на противоречия със Закона за закрила на детето като установили, че се налагат санкции на родители, които са различни от законово регламентираните.

Като постижение в работата си по надзора за законност, великотърновските прокурори отчитат и наложените екстремни действия при разследването на дървената мафия. „Разпоредили сме на Регионалната дирекция на горите при констатиране на незаконна сеч, незабавно да уведомяват полицията и прокуратурата. Така ще може веднага да се правят огледи и да се издирват нарушителите. Практиката преди беше горските да сигнализират много след като са засекли посегателство. След 6 месеца обаче всички следи са заличени и извършителите не могат да бъдат разкрити, нито деянията доказани“, споделя прокурор Таня Катрева.

Тя добавя, че редовно се правят проверки на лицата, водещи скитнически начин на живот. Издирването на клошари и просяци става със съдействието на кметствата. Следващата стъпка е разговори с техни роднини, които да ги приютят или се търсят начини за настаняването им в социални домове.

„Обикновенно изпращаме тези лица в специализирани заведения във Варна за временно пребиваване. Те обаче малко след като бъдат подслонени, самоволно напускат и се връщат към стария си начин на живот на улицата“, изтъква прокурор Весела Кърчева.

Напоследък прокуратурата във Велико Търново разследва серия от измами с търговия по интернет. Зачестили са и случаите на завлечени с крупни суми за разваляне на черни магии. Обвинителите работят и по разкриването на мошенически схеми за прехвърляне и препродаване на чужди земи с фалшиви декларации за наследници.

„Собствениците на ниви, които обикновено са възрастни хора, се оказват без имотите си след като подписват документи на юнашко доверие“, предупреждават прокурорите.

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (1)

  1. Добре е като за начало, но трябва да се направят и изпити за таксиджийте както е на запад. Общините трябва да налагат ставка колко да е таксата на километър за да се избегнат измами и да може по-лесно да се хващат измамниците. Лесно е и съм сигурен, че много хора от властта четат онлайн Труд и коментарите под статийте, но безхаберието и нежеланието да се промени нещо към по-добро са явно определящи.

Отговорете

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.