На финала са промените, гарантиращи бъдещето на Витоша

Отговорните институции провериха състоянието на съоръженията в планината

Скоро ще са готови промените, които гарантират модернизацията на Витоша - това заявиха вицепремиерът Валери Симеонов, министърът на околната среда и водите Нено Димов, зам.-министърът на младежта и спорта Стоян Андонов и председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков. Те направиха инспекция на Драгалевския лифт и се качиха ба него. Събитието бе по покана на собственика на съоръженията в планината - Витоша ски.

“Тук сме за да направим контролно изпробване на една от реликвите на Европа - може би един от най-старите лифтове. Повече зелено робство България не трябва да допуска. Стига толкова спънки. Като гледам този лифт, ме е страх да се кача на него. Разчитам на общината и благодаря на председателя на СОС Елен Герджиков, че е тук. Ще продължим да работим за промяна на плана на Витоша на ниво Министерски съвет и на Закона за горите. Така софиянци най-сетне ще могат да се насладят на планината. Първо промяна в плана за управление. Второ - промяна в Закона за горите”, каза Симеонов.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов обясни процедурата, по която трябва да станат промените в Закона за горите и действащия План за управление на Природен парк “Витоша”.

“Чакаме искане за промяна на плана, което трябва да се внесе в МОСВ от Столична община или Министерство на спорта. След това аз трябва да я одобря, както и всички предложения за нови съоръжения. Тези предложения ще преминат през всички оценки, предвидени от екологичното законодателство на България”, каза Димов.

Председателят на Столичния общински съвет Елен Герджиков отговори на въпрос на “Труд”, че общината има готовност да внесе искането за промяна на плана.

“На финала сме”, каза Герджиков, подкрепен от Валери Симеонов.

Коментари

Задължително поле