Невиждан ръст при жилищните кредити

Влоговете на домакинствата в банките за година нарастват с 8,669 млрд. лв.

Отпуснатите суми за покупка на имоти нараснаха с 24,4%

Домакинствата със 82,8 млрд. лв. спестявания

Отпуснатите от банките жилищни кредити нараснаха с рекордните 24,4% за година, показват данни на БНБ. Към края на месец май отпуснатите заеми за покупка на къщи и апартаменти достигат 21,8 млрд. лв., като за година се увеличават с 4,284 млрд. лв. Основната причина за това е желанието на хората да живеят в по-хубав дом, както и да спасят парите си от високата инфлация. Хората, които имат спестявания, но нямат достатъчно пари в брой за покупката на хубав апартамент, взимат и банков кредит, за да реализират сделка.

Потребителските кредити за домакинствата за година нарастват с 13,9% и достигат 17,9 млрд. лв. Голяма част от тези заеми са за ремонт в дома или за покупка на обзавеждане или домакински уреди. Оказва се, че желанието на хората да живеят в по-просторен и по-уютен дом е основният двигател за ръста на кредитирането в страната.

Бизнесът взима по-малко заеми от домакинствата. За година фирмените кредити са нараснали с 8,4%, или с 3,54 млрд. лв., показват данните на БНБ. Депозитите на домакинствата за година нарастват с 8,669 млрд. лв. и вече надминават 82,8 млрд. лв.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Финанси