Неда от "Пирогов" е умна и красива по душа и по потекло, за разлика днешните неокомунисти

Няколко думи за Неда Диманова от "Пирогов" и "Св. Александър Невски", която изнесе случая с Мустафа Емин, и която бе обявена от градската десница за агент на Путин, "звънарка" от котилото на Митрофанова и какво ли още не. Ще ги напиша, защото този случай е рентгенова снимка на подмяната вдясно и е малък щрих към образа на манталитета на ПП-ДБ ентусиастите, които напуснах преди 18 години, когато по-сериозните политически хора в България все още бяхме костовисти:)

Неда беше обявена от умните и красивите за агент на Путин, комунист, кореспондент на РИА Новости (последното от шефа на информационния център на МО на Тагарев) и описана като нещастна комунистическа лелка, която умишлено вреди на евроатлантическите ценности. 

Това, което описвам не е захаросан портрет, а фактология.

Неда, която е от най-добрите медицински сестри в "Пирогов" и работи там от десетилетия, е потомка на царски офицери, дядовците ѝ и роднините (за разлика от онези на кандидата на ПП-ДБ за кмет на София) са убити от комунистите и разселени по лагери, а нейното семейство, което има жилище в центъра на София е подложено на гонения и тормоз. След десетилетия, по стечение на обстоятелствата, тя спасява живота на един от убийците на дядо ѝ. 

Когато започна Ковид-пандемията, Неда не се прибра вкъщи от "Пирогов" в продължение на 50 дни, защото се грижеше за вълните от новопостъпили болни. Петдесет дни. Подчертавам това за лумпенските мнения, че Ковидът е измислица. Неда почти изгуби живота си в тази борба за живот. След като се грижи неуморно за болни в потресаващи условия и преди МЗ да се сети да даде по 1000 лв. на първата линия (Неда не взе един лев над обидната си заплатата заради грижите си), тя се разболя от Ковид. Едва не умря. Помня, че в чата на хора на "Св. Александър Невски" нашата диригентка Таня Христова (Бог да прости светлата ѝ душа, отиде си малко след това от друга болест) написа следното: Неда е в реанимация, отказала е да я интубират и е взела причастие. Да се помолим за нея! 

Неда оживя. Върна се от онзи свят. Тези дни прочетох коментар във ФБ от умнокрасиви десни, че е била суеверна и затова е отказала интубация, т.е. назадничавата пропутинстка креатура не вярва в науката. Неда е медицинска сестра с познания на лекар и знае много добре, че в такива крайни варианти е по-вероятно интубацията да те убие, отколкото да ти помогне. Предала е живота си в ръцете на Бог, както би го направил всеки човек с душа, която по природа е християнка (по Тертулиан). След няколко месечно отсъствие тя се върна да пее в хора на "Св. Александър Невски", защото е в него от десетилетия. Като малка е била хористка в "Бодра смяна".

Започна да бие камбаните на църквата, за да наследи Мария Зъбова, която винаги ми е напомняла за престарелия старец в Йерусалимския храм Симеон, посрещнал бебето Христос на 40 дни с думите “Нине отпущаеши раба Твоего Владико”, и която се справяше трудно в последните години. Преди причастие не се хранеше и не пиеше вода в продължение на дни. Мария Зъбова почина на 93. До последно пееше в хора на "Св. Александър Невски" и биеше камбаните. Почина преди една година. В хора пее от 1958 г., а аз имах щастието да бъда близо до нея в последните осем. Мария Зъбова беше математик по професия, строг учител и вдовица на германски музикант и композитор. Помня я от деветгодишен, когато приятел на моите родители ме качи през 1980-та да видя как се бият камбаните на храма. Отклоних се, за да разкажа каква е традицията на звънарството (използвано с толкова голямо презрение от "градските" тролове) при Неда Диманова. Тя се пенсионира, но все още ходи в "Пирогов" за дежурства, защото има дефицит на медицински сестри.

Обикновено идва на бдение в събота вечер, след него тръгва за нощно дежурство в "Пирогов" и се връща за литургия в неделя сутрин. Отдадена жена с култура, вкус и смирение. Точно нея намериха да оплюят децата на бкп-номенклатурата, които днес са първи евроатлантици. Това ме накара да напиша този пост. Неда едва ли ще е щастлива от него, но ще ми прости, защото не може да се сърди по природа. В казуса с разпасания чиновник от номенклатурата на днешната власт, който беснее в "Пирогов" по нощите и то несправедливо от една страна, и "десният" линч към дясната по дух и кръв Неда Диманова от друга, виждам цялата подмяна на моралните, политически и идеологически ценности в градската десница, която се превърна в комунистическо-болшевишка секта от протестантско-американски-неолиберален тип. 

Преди много години (Неда е медицинска сестра и пее в хора, но въобще не ѝ е хрумвало, че ще се качи на камбаните) в "Пирогов" при нея попада проблематичен болен-инат, може и пиян, не помня точно историята. Неда му казва да направи нещо, за да облекчи болките си, но той се инати и не я слуша, а освен това застрашава и собствения си живот. Тогава Неда Диманова, принудена от поведението му, казва: Направи (еди какво си) или ще те ударя. А болният инат ѝ отвръща: Ще удряш камбаните на "Александър Невски", мен не. Пророк от спешното:)

Издевателските и лумпенски думи, които прочетох по адрес на Неда Диманова тези дни ме накараха да пиша това. Мисля, че умнокрасивата агресия срещу нея е крайно несправедлива. Вместо да видят гредата в своето око, решиха да търсят сламката на най-неподходящото място. Неда е умна и красива по душа и по потекло, за разлика от тях. Мисля, че заради този манталитет на днешните неокомунисти, които всъщност са неолиберали и отново са на власт с американското посолство, както техните дядовци със СССР, няма изгледи за алтернатива на българския манталитет, който върви с победителите и няма чувство за собствено достойнство. Неда е едно от изключенията и има такова.

P.S. За неосведомените активисти на ПП-ДБ. В хора на "Св. Александър Невски" е започнал кариерата си Борис Христов под диригентството на Добри Христов. Това е дясното, драги ми приятели. То е традиция, а не конюнктурен антикомунизъм и антипутинизъм по сметка, която винаги е битова.

От фейсбук, заглавието е на редакцията

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Коментари