Недостиг на спешни медици по морето

Добър вариант за попълване на щата в ЦСМП са парамедиците, но все още тази специалност не фигурира в учебните програми, заяви д-р Мая Рашева.

Седем вместо девет екипа работят в началото на лятото във Варна, каза пред “Труд” директорът на ЦСМП д-р Мая Рашева

5 нови линейки чакат в Бургас

Хроничен дефицит на кадри намалява екипите в Центъра за спешна медицинска помощ - Варна (ЦСМП). В началото на лятото в града дежурства дават 7 вместо 9 екипа. “Недостигът е перманентен, но не е критичен. Никога не сме имали 100% попълнен състав и хората са свикнали да работят под голямо натоварване”, обясни пред “Труд” директорът на ЦСМП д-р Мая Рашева.

За сметка на намаления състав, след пускането на новия бул. “Левски” пътуването на линейките до адреси в голяма част от града се е съкратило с 5-7 минути. Наскоро ЦСМП получи от здравното министерство три нови линейки, оборудвани с модерна животоспасяваща апаратура. Те обслужват Варна, но за града и целия регион са нужни още 19, тъй като наличните санитарни коли до една са надвишили стандарта от 300 000 км пробег.

През лятото проблем са и тапите. В пиковите плажни месеци трудно се стига до ивицата на Кабакум, а в малките улички извън обхвата на Синята зона и във вилните зони затрудненията са целогодишни. За разлика от полицията, ЦСМП няма командировани медици и екипи в курортите. “През лятото понякога колеги в отпуск идват за месец да работят при нас”, поясни д-р Рашева. Според нея добър вариант за попълване на щата в ЦСМП са парамедиците, но все още тази специалност не фигурира в учебните програми.

В Бургас за сезона се очакват 5 нови линейки. Това съобщи пред “Труд” д- р Асен Кърджиев, директор на Спешна помощ в града. “С началника на транспорта ще преценим къде в региона има автомобили, които са амортизирани и къде да бъдат поставени новите линейки. Но в Бургас пробегът е най-голям, така че сигурно ще бъдат оставени в морския град”, коментира д- р Кърджиев.

Коментари

Задължително поле