Немски дарители вложили над 42 000 лева в болницата в Горна Оряховица

Благодетели от Германия посетиха вчера МБАЛ "Иван Рилски" в Горна Оряховца, месеци след като за пореден път дариха голяма сума пари за ремонт в лечебното заведение. Юрген Мюлер и съпругата му Риа Мюлер влязоха в Акушеро-гинекологичното отделение, където с над 20 000 лева са извършени ремонти на операционната зала и една от стаите за пациентки в гинкологичния сектор. Ремонт на операционната зала не е правен от над 30 години, споделиха от персонала.

Немските дарители, придружавани от доброволката Изабел Шимидова, бяха посрещнати от управителя на болницата д-р Иван Иванов и началникът на АГО д-р Михаил Милатович. Гостите останаха удовлетворени от огледа на реновираните помещения.

От началото на януари до 1 ноември тази година през гинекологичения сектор на АГО са преминали 650 пациентки от региона.

Средствата идват от немската фондация "Децата се нуждаят от мир" в град Хехинген, като са набрани по няколко линии. Част от тях са осигурени от служители на фирма "Бош", които заделят процент от заплатите си за благотворителност, друга част - от благотворителни концерти, а още средства са събрани от дарителници, поставени в големи вериги супермаркети.

"Тази фондация съществува вече 25 години, разказва Юрген Мюлер. "Тя е създадена по време на войната в Югославия, когато в Германия са посрещнати 100 деца от Сараево и 4 седмици са настанени да си почиват в детски лагер. Целта на организацията е да подкрепя и защитава децата в риск, но тя развива и широка благотворителна, и хуманитарна дейност".

Юрген и Риа Мюлер подпомагат за четвърти път стационара в Горна Оряховица със средства на две неправителствени организации, като помощта надхвърля 42 000 лева.

През миналата есен за 6 000 лева бяха ремонтирани две стаи, монтиран окачен таван в санитарния възел и ремонтирана ВиК системата в Родилно отделение.

През 2017 година дарителите осигуриха средства за основен ремонт на боксовете в кърмаческия сектор на Детско отделение, бе ремонтирана и модернизирана млечната кухня, и оборудвана с нови електроуреди.

В Детско отделение бе направен основен ремонт и на санитарните възли.

Германците ще гостуват в България до края на седмицата като те ще посетят и Празника на еленския бут и ще се срещнат с представители на местната управа в Елена.

Коментари

Задължително поле