Ненков за проекта на ГЕРБ за горенето на отпадъци: Целта не е да вкарваме хората в затвора, това е крайна мярка

Кадър от БНТ

Законодателни промени, които предвиждат по-строги санкции за горене на отпадъци предлагат от ГЕРБ. "Целта не е да вкарваме хората в затворите, по-скоро това е крайна, превантивна мярка, тъй като положението в момента и очакванията на хората са всички възможни институции да подходят максимално радикално, така че да се подобри качеството на въздуха". Това пред БНТ зам.-председателят на ПГ на ГЕРБ Александър Ненков.

"Най-общо казано, предлагаме да инкриминираме горенето на отпадъци, в това число се включват всякакви производни на нефтопродукти, отработени масла, каучук, пластмаса и т.н., като санкцията ще бъде до 2 години лишаване от свобода в краен случай и глоба от 2000 до 5000 лв. За маловажни случаи се предвижда 1 година пробация и съответно глоба", каза още Ненков.

Според него трябва да се търси стимул. В момента в Столична община върви програма за подмяна на инсталациите за отопление на 20 000 домакинства.

"Общините търсят да стимулират домакинствата. 20 000 домакинства могат да се възползват, но до този момент са заявили желание за подмяна само 6000 домакинства", каза Ненков.

Той обясни, че този законопроект всъщност е допълнение към съществуващ текст. "В предишните алинеи се коментират и инкриминират юридически лица, които не управляват добре горенето на отпадъци за производства, даже има глоби, ако се предизвика авария в някаква сериозна инсталация, даже се предвиждат до 20 години затвор, ако са починали хора. Санкциите ги има и в момента, просто сме допълнили съществуващия текст за физическите лица", каза зам.-председателят на ГЕРБ.

Александър Ненков допълни, че в много държави на Запад е забранено отоплението освен с топлофикация, електричество или газ, и че ситуацията у нас изисква драконовски мерки.

Според него този законопроект може би няма да доведе от само себе си до подобряване на качеството на въздуха, но всичките комплексни мерки може да подобрят качеството на живот.

"Законът трябва да важи за всички и вярвам, че той ще се прилага, защото нямаме алтернатива. За да живеем по-качествен живот, трябва да дадем повече от себе си. Още преди Нова година вярвам, че ще можем да го гласуваме на първо четене, за да може в началото на следващата година да влезе в сила", заяви Ненков.

Коментари

Задължително поле