Продажбите на водка в Русия скочиха с 20%

Д-р Симидчиев: Ако мерките се нарушат сега, случаите на коронавирус ще нарастнат много

Иван Гешев за пробива при случайното разпределение на делата: Това е като коронавирус в съдебната система

Гърция замразява промяната на местожителство, нови 7 милиарда евро за бизнеса

Министър Кралев призова младежкитe организации да се включат в Доброволческия корпус

Над 5000 останали без работа заради коронавируса се регистрираха за ден

94% от китайците, заразени с COVID-19, са излекувани

Ген. Мутафчийски за Великден: Без резервации и църковни служби Ограничителните мерки дават добри резултати, отчете шефът на оперативния щаб

Пинк е заразена с коронавируса

В кое заведение нямат право да изхвърлят навън пияните посетители?

итай почете „мъчениците“, убити от коронавируса (ВИДЕО)

1480 починаха за денонощие в САЩ от Covid-19

Руският патриарх Кирил обиколи Москва с чудотворна икона (ВИДЕО)

21 нови заразени с Covid-19, има и още един смъртен случай (ВИДЕО) Общо 498 са случаите на коронавирус у нас

Ето какво ще е времето днес

Непреклонният унгарски национален дух Едва ли има друг народ, който четири пъти да е въставал срещу диктата на големи европейски сили

Карикатура: Иван Кутузов – Кути

И днес унгарците, както българите, споделят с болка, че отвсякъде граничат със себе си

През 1848 г. настъпва „пролетта на народите”. С непозната дотогава дързост, народните маси в Париж и Лион, в Берлин, Баден, Франкфурт и Мюнхен, в Палермо, Неапол, Милано, Венеция, във Виена, Прага, Краков и другаде, предявяват претенции за промяна на политическите системи, оспорват легитимността на монархическите режими, прокламират републиканските идеи и искания за политически права и граждански свободи. Но само революцията в Унгария е увенчана с успех. Създава се първата унгарска република, начело с първия президент – Лайош Кошут и национално правителство, което отменя крепостното право и провежда демократични реформи. Близо 200 000 доброволци се озовават на призивите за защита на отечеството. Под националното знаме се съединяват либералната традиция на Кошут, Ищван Сечейни, Ференц Деак с демократичното народностно начало на Шандор Петьофи и Михай Танчич. В продължение на повече от година унгарците възстановяват държавността си, потъпкана от Хабсбургите след прогонване на османския завоевател от историческите им земи.

През лятото на 1849 г. революцията е потушена от щиковете на европейската реакция. Но общохуманните й идеи не могат да бъдат загърбвани в дългосрочен план. Така се стига до компромиса от 1867 г.: Хабсбургите са принудени да признаят унгарския суверенитет; империята се разделя на две – с отделни парламенти и самостойно вътрешно управление. Как да преценяваме този факт в контекста на съвременното разбиране за национално постижение? В контекста на усилията на правителството на Виктор Орбан да отстоява унгарския суверенитет в рамките на Европейския съюз?

Последвалото половинвековно възходящо развитие на Унгария прекъсва с поражение в Първата световна война. Подкрепяни от Антантата, интервенционистки армии напират да окупират и разпокъсат страната. В такава атмосферата унгарците отново се надигат. На 31 октомври 1918 г. в Будапеща избухва “революцията на хризантемите”. Създава се демократична република с президент социалдемократът граф Михай Карой. Усилията на правителството за споразумение с Антантата не дават резултат. Ултиматумът на полк. Фердинанд Викс – командващ френския окупационен корпус, за още по-голямо териториално разпокъсване, принуждава правителството да подаде оставка. Обществото се радикализира. Новото правителство на Шандор Гарбаи, силният човек в което е комунистът Бела Кун, провъзгласява през март 1919 г. създаването на Унгарска съветска република и издига високо националното знаме. Подкрепата, на която се радва новата власт се основава много повече на програмата за възстановяване на националните граници, отколкото на програмата за революционни промени. На призива за защита на Отечеството се озовават 50 000 доброволци. Националната армия има първоначален успех и успява да отблъсне нашествениците от север. Но с нарастващия външен натиск на интервентите, републиката не е имала шанс да оцелее. През август 1919 г. румънски части окупират Будапеща. Три месеца по-късно – с подкрепата на Антантата – се налага властта на адмирал Миклош Хорти.

Днес краткотрайното съществуване на Унгарската съветска република се интерпретира най-вече през призмата на “червения терор”. Пропуска се обаче, че именно “комунистическата заплаха” изиграва ролята на отрезвител на намеренията за по-нататъшно разпокъсване на унгарските земи. Архитектите на Антантата бързат с омиротворяване на непокорните унгарци. Т. нар. Трианонски договор редуцира страната до 93 000 кв. км от предишните 325 000 кв. км (до 1918 г.). Загубени са 61,4% от обработваемата земя, 64,5% от пътната и 62,2% от жп мрежа, 88% от дърводобива, 55,7% от промишленото и 83,1% от производството на чугун, почти цялото производство на мед, сребро и злато. В отнетите земи остават около 4 милиона етнически унгарци. И днес унгарците, както българите, споделят с болка, че отвсякъде граничат със себе си.

При липса на политическа алтернатива, иредентизмът отвежда управлението на Хорти до съюз с Хитлер. Но претърпява поражение ведно с нацистка Германия. На 9 октомври 1944 г. Чърчил предлага на Сталин “процентно съглашение” за подялба на Европа. Унгария е включена не по своя воля в съветската сфера на влияние. Временното правителство, съставено от представители на партията на дребните стопани, комунисти и социалдемократи предприема решителни мерки за възстановяване на стопанството: национализират се мините, електроцентралите, четирите най-големи промишлени концерна и десетте най-големи банки. Радикалната поземлена реформа оземлява около 650 000 бедни селски семейства. Местното самоуправление започва ефективно да поема функциите си, макар и под надзора на окупационните съветски части. Тези мерки са революционни по същество. Властта се радва на широка подкрепа.

В края на 1948 г. настъпва събитие, което кардинално ще определи съдбата на Източна Европа за години напред: разривът между ръководствата на Съветския съюз и Югославия. В цяла Източна Европа започват масови чистки, които засягат най-вече върховете на компартиите, на националните фронтове, на държавното управление. Ексцесиите на унгарските тайни служби AVO са най-масови и крайни в сравнение с аналогични репресии в другите страни на т. нар. съветски блок. Политическата подкрепа, която народнодемократичната власт има в началните години след войната сред работническите и селските маси и сред широки слоеве на интелигенцията, започва да се топи. В такава обстановка зреят политически тенденции и процеси, които съвсем скоро ще доведат до поредната революция.

Исканията на унгарците са дълбоко демократични по характер и социални в своята същност.”Проектът за компромисно решение на унгарския въпрос”, огласен на 6 ноември 1956 г., отхвърля всякакви опити за реставрация, гарантира социалните реформи, осъществени след 1945 г., както и стратегическите интереси на СССР. По такъв начин унгарците се обявяват за продължаване на революционните промени след края на Втората световна война, но прекъснати от режима на Ракоши. За съжаление и през 1956 г. революционните искания на унгарците отново са потъпкани – този път от танковете на външна сила.

Днес в Унгария отново се осъществяват революционни промени. За четвърти път (след 1848, 1919 и 1956 г.) унгарците се противопоставят на диктата на големи европейски сили, опитващи се да налагат свои рецепти на по-малките народи. Обратът към национално издържана и социално ориентирана политика се свързва с името на Виктор Орбан. “Няма да позволим на Брюксел да ни диктува как да живеем, както не позволихме на Москва”, заявява унгарският премиер. А мащабната социално-икономическа програма, които включва мерки за решително преодоляване на демографската криза, очертани в речта му от 10 февруари т.г., надминава и най-добрите програми от времето на социализма.

Някой може да възрази, че на практика Орбан прилага класически леви идеи. Днес обаче отрицателите на глобализацията са и от дясно, и от ляво. Често десноконсервативни идеи се съчетават с леви и според редица автори това е тенденция, когато става въпрос за противопоставяне на неолиберализма. И десноконсервативните, и леворадикалните поддръжници имат допирни точки по проблемите на религията, съхраняване на националните традиции, миграцията и са абсолютно единни в тезата, че светът на глобалистката унификация разрушава многообразието, води човека към глобална сивота.

След 42 години емиграция, Лайош Кошут умира в чужбина на 92-годишна възраст. Малко преди да склопи очи, той заявява: “Смятат, че съм човек на миналото. Вярно е, но това е минало, което трябва да стане бъдеще, ако унгарската нация наистина иска да има бъдеще. И това бъдеще ще се нарича: Свободна родина на свободните граждани на Унгария. Това бъдеще ще се нарича национална независимост.”

Пророчески думи, които днес правителството на Виктор Орбан осъществява на дело. Унгарският национален дух не може да бъде преклонен!

Коментирайте от Фейсбук

Коментари (14)

 1. И този народ избива жестоко евреите през 20 век: 1940 г. унгарските фашисти и 1946 г. унгарските комунисти…… какъв народ брех……

  1. ако са били боклуци кат соломон паси и другата коен – напълно ги разбирам.

 2. Виктор Орбан е гнусна фашистка издънка !

  1. вероятно е, но не е безродна подлога кат бойко борисов.

 3. Гнусна фашистка издънка са лидерите на ЕС и имперския финансов елит на САЩ,, въвеждащи цензура по образеца на ГЕСТАПО и провеждащи агресивна политика срещу опозицията, наричана от тях „популисти“.

  Те са фашистите, които под прикритието на „ценности“ и свръх доза демокрация въвеждат геноцидния Нов либерален ред в Европа, по образеца на Новия ред на Хитлер и фаворизираната от него „арийска раса“.

  Те са тези, които се опитват да въведат унификация в бита и културата на европейците по образеца, използван от Хитлер в Третия Дойче Райх и да „модернизират“ Европа, унищожавайки многообразието на Стария свят.

  Нищо ново няма в политиката им, освен замяна на фашистката лексика с неолиберална популистка и пропагандна терминология.

  1. в добавка – психолибералите на идиота ферхофстад определиха леополд 2, рязал ръце на деца за наказание, че не работят усърдно за визионер.
   пп. пращал е отрязаните крайници като коледни подаръци на отличените белгийци.
   факт.

 4. Напълно съм съгласен с теб , само да допълня – след ВСВ САЩ успешно осъществяват идеите на Хитлер в своя полза – националсоциализма . САЩ са готови /ако им се отдаде/ , да заробят цялото човечество , в името на собствените си „национални интереси“ . За тях останалите народи , нации , нямат свои национални интереси , всички национални интереси по земното кълбо са САМО американски .

  1. Това, което си написал те определя като лъжец и неграмотник, умишлено изопачаващ историята. Всички държави, освободени от САЩ в момента са в числото на най-проспериращите. Изобщо запознат ли си със значението на думата „националсоциализъм“? Това си е същото като комунизъма, практикуван и у нас. Диктатура, терор и бедност. О, несвещена простотия.

 5. Ето истината, която забравят тролчетата на руския фашизъм:”Няма да позволим на Брюксел да ни диктува как да живеем, както не позволихме и на Москва”! Могат ли Луканов, Лилов, Костов,
  Желев ,Симион, Дуган ,Станишев. Михов и Нинова да декларират това. Нещастният Борисов ,чувства
  50 годишното слугинството на управляваща партив, която не излъчи поне един да милее за България. Да се противо постави на Московския терор! Той,дори не момже да обеди Европа,
  че не сме троянския кон в ЕС на императора
  Путин. Вие, русофилска сган , водени от руска
  партия и президент ,за каква независима и то
  българска политика говорите. Не сте ли вие
  пречка за Възраждане на България. България. такава за каквато измряха хиляди българи

  1. виденов се опита и му таковаха мамата и съпартийци и от москва и от берлин и от вашингтон.
   не съм му фен, но е факт…

 6. OTNOVO VELIKOLEPNA STATIJ OT G-N XANDZIEV!UDOVOLSVIE E DA SE 4ETE,TAKAVA PUBLITZIST
  IKA!ZALKO E,4E NJKOI NEDOBRE INFORIRANI ILI ROBUVASHTI NA POLITI4ESKI PREDRASADATZI,
  SVEZDAT VSI4KO DO,,RUSOFILI I RUSOFOBI,,!VSEKI OBEDINEN NAROD E NEPOBEDIM!BRAVO NA
  VIKTOR ORBAN I UNGARTZITE!

 7. Безкрайни са историческите преврати, много народи забравят корените си и говорят на чужд език /руснаците вече говорят „славянски“ с българска лексика/.Маджарите са били под българска власт на династията Арпад.Според АН на Унгария, богатите погребения от 10-ти век са български, а бедните на маджарите.Ние сме ги цивилизовали.Жената на цар Иван Асен ||-ри Ана, носи фамилията Арпад.Баща и, Бела |||-ти, праща в България хора да попитат, откъде, от Волга са довели маджарите в Европа.Граф Андраши, външен министър в Австроунгария е върл антибългарин, а хората на Кошут стават турски паши?Когато им кажа, че аристокрацията е била българска, реагират като русофили фанатици. Не приемат истината. Шовинисти.

 8. Българинът пишеш на латиница си противоречи!!!
  Да твърдиш, че няма българи, които първо са
  руснаци а после могат да бъдат и българи ,ако личнияте им интереси изискват ,е кретерий за
  неосведоменост. В името на руските интереси
  много българи бяха избити. Възстания и терори,
  финансирани с рубли и чисто слугинството в интересна Русия е изпълнена историята ни.
  Да отричаш ,че в България е нямало патриоти,
  които са се борили срещу руската воня и затова
  някои ги наричат русофоби е признак на
  индивид заразен с бацила на руския фашизъм!!!!

 9. Унгарците и Орбан
  са эа уважение,

  Гяурите и Борисов,
  Винаги эа унижение

  УРААА

  / такавА судьбА идиота/

Коментарите са заторени

error: Съдържанието на trud.bg и технологиите, използвани в него, са под закрила на Закона за авторското право и сродните му права.