Нетаняху: Израел не успя в опита си да сведе до минимум цивилните жертви в Газа

Израел прави всичко по силите си, за да измъкне цивилните от опасността, докато се бие с Хамас в Газа, включително пуска листовки, предупреждаващи ги да бягат, но опитите му да сведе до минимум жертвите "не бяха успешни. Това каза премиерът на Израел Бенямин Нетаняху, съобщава Reuters.

 „Всяка смърт на цивилни е трагедия. И ние не трябва да имаме такива, защото правим всичко възможно, за да изведем цивилните далече от опасност, докато Хамас прави всичко, за да ги държи в опасност“, коментира Нетаняху.

„Така че ние изпращаме листовки, ние им се обаждаме по мобилните им телефони и казваме: „напуснете“. И много от тях са напуснали“, каза още Нетаняху.

Израел заяви, че целта на военната му кампания е да унищожи „Хамас”.

„Другото нещо, което мога да кажа е, че ще се опитаме да завършим тази работа с минимални цивилни жертви. Това се опитваме да направим: минимални цивилни жертви. Но за съжаление не успяваме.“

Палестинските цивилни поеха основната тежест на продължилата седмица военна кампания на Израел в отговор на атаката на „Хамас”, която според Израел уби 1200 души, предимно цивилни. „Хамас” също взе около 240 души от различни националности като заложници, според Израел.

Здравните власти в Газа казват, че най-малко 11 500 души са били потвърдени убити при израелска бомбардировка и наземна инвазия - повече от 4 700 от тях деца.

Две трети от 2,3-милионното население на Ивицата Газа е останало бездомно от войната. В четвъртък военновъздушните сили на Израел хвърлиха листовки в части от Южна Газа, казвайки на хората да се евакуират за собствената си безопасност.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток