Нетаняху ще прати екип за възобновяване на преговорите за спиране на огъня в Газа

Израелският премиер Бенямин Нетаняху ще изпрати преговарящи, които да възобновят преговорите за прекратяване на огъня в Газа, предаде Асошиейтед прес, като се позова на израелски представител, пожелал анонимност.

Днешното решение е взето ден след като палестинската групировка „Хамас“ даде нов отговор на подкрепеното от САЩ предложение за поетапно спиране на огъня. Сега Нетаняху е решил да упълномощи екип, който да продължи преговорите, предаде БТА.

Все още няма информация кога и къде ще се проведат те. Предишните преговори бяха в застой заради настояването на „Хамас“ Израел да се съгласи с пълно прекратяване на войната и изтегляне на войските от Газа.

Нетаняху е повторил позицията си, че няма да прекрати войната, докато не постигне целите си за унищожаване на военния и управленския потенциал на „Хамас“ и не върне всички заложници, държани в ивицата Газа, каза източникът на АП.                       

В същото време израелската неправителствена организация „Мир сега“ (Peace Now), която се обявява за решаване на конфликта чрез създаване на две държави – израелска и палестинска, твърди, че правителството е одобрило планове за изграждане на близо 5300 нови жилища в селища в окупирания Западен бряг.

Това е поредният ход на твърдолинейното израелско правителство за укрепване на заселническата политика като част от стратегията за затвърждаване на контрола на Израел над Западния бряг и предотвратяване на създаването на бъдеща палестинска държава.

От "Мир сега" твърдят, че Висшият съвет за планиране към правителството е одобрил или ускорил плановете за изграждане на 5295 жилища в десетки селища.

Кабинетът на Нетаняху е доминиран от заселници и техни поддръжници. Премиерът е поставил бившия лидер на заселниците Бецалел Смотрич начело на политиката за заселване, припомня АП.

Следете Trud News вече и в Telegram

Коментари

Регистрирай се, за да коментираш

Още от Близък Изток