Не бойте се, г-н Панов, други ви сложиха на власт

Кои са „агнешките главички“, които плашат съдия №1?

Тъжно, но и странно е, че всъщност Лозан Панов разпознава сам себе си като адресат на протеста с „агнешките главички“

Тъжно. Непочтено. Цинично. По още много начини може да бъде определено неадекватното поведение на председателя на най-висшата съдебна инстанция у нас - административният ръководител на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Когато магистрат - а какво остава, когато това е съдия № 1 - започне да обикаля телевизионните студиа и да се държи в интервютата като обидена мадона, очевидно нещо не е наред.

Когато в петък в ефира на Нова телевизия Лозан Панов се оплака, че чувства заплаха за живота си заради протест на неколцина младежи, зрителите сигурно са си помислили, че медията е включила в програмата си предаването „Сигнално жълто“ на Албена Вулева. В обидно за нивото на журналистическата професия „интервю“ на Анна Цолова, Лозан Панов достигна до нови „низости“ при изпълнението на поставената му задача - ерозиране на доверието в Темида. „Наивно е да мисля, че няма да бъде насочено - предвид всички други атаки - към семейството ми, за мен лично персонално. Дори защо не и с физическо отстраняване“, обясни Лозан Панов по повод протеста пред Висшия съдебен съвет, при който група млади мъже мълчаливо държаха в ръцете си истински „агнешки главички“ като символ на зависимостта на висши магистрати от едноименния олигархичен кръг.

Тъжно, но и странно е, че всъщност Лозан Панов разпознава сам себе си като адресат на протеста с „агнешките главички“ пред ВСС. От видеокадрите, а и от богатия снимков материал от пърформанса никъде не става видно протестиращите младежи да са издигали лозунг срещу председателя на ВКС или срещу друг конкретен член на ВСС, например Калин Калпакчиев. Прави впечатление друго обаче - клоунските маски, които протестиращите младежи са поставили на лицата си, имат розовеещи се бузки, досущ като на Прокопиев. Проблемът на председателя на Върховния касационен съд изобщо не е в несъществуващата заплаха за физическата му сигурност, проблемът на Лозан Панов е, че сам се припознава, като зависим от „агнешките главички“ и „розовите бузки“.

И понеже Панов бе в поредното телевизионно студио, в което бе направено всичко възможно тази обвързаност да бъде прикрита, а зрителите - манипулирани, което вече е тенденция за публицистичните предавания на мейнстрийм медии като Нова телевизия, Би Ти Ви, БНТ, БНР и Дарик радио, налага се да припомним кои са „агнешките главички“. Във времето, в което Иван Костов е министър-председател, а у нас с бързи темпове се развива криминалната приватизация, група сини депутати редовно се събира в ресторанта на Централния кооперативен съюз на ул. „Г. С. Раковски“ и яде все агнешки главички.

Неотлъчно в този властови кръг „Агнешките главички“ е тогавашният син депутат от Разград Никола Николов, чието име е свързано с ред разследвани приватизационни сделки и най-вече с прохождането в бизнес делата на превърналия се по-късно в олигарх Иво Прокопиев - Кръстник на наследилия „Агнешките главички“ задкулисен кръг - „Капитал“.

Същественото в поредното интервю със заучени отговори на председателя на ВКС изобщо не е в смехотворните фантазии за заплаха за живота му, мултиплицирани скоростно от „Дневник“, „Медиапул“, „Клуб Зет“, нито дори продължаващите цинични атаки на съдия № 1 срещу държавното обвинение или недопустимите политически коментари, които Лозан Панов не спира да прави. От думите и поведението на Панов стана ясно, че него не го плашат протестиращите момчета, а собствените му зависимости. И по-точно - страховете, че тези зависимости, които позволяват на олигархичните кукловоди да го дирижират, са на път да бъдат публично разкрити.

Ето част от фактите, които разкриват истината за председателя на Върховния съд, както и част от въпросите, на които Лозан Панов дължи незабавни отговори. Проверка по изложеното със сигурност следва да направят и да потърсят компетентните институции - Висшият съдебен съвет, Инспекторатът към ВСС, Сметната палата, Националната агенция за приходите, защото то не засяга поредната плеймейтка, а съдия №1:

1. Срещал ли се е през октомври и ноември 2006 г. Лозан Панов с български бизнесмен, с интереси в минната промишленост и обсъждал ли е с него амбициите си да се кандидатира за административен ръководител - председател на Административен съд София-град, като срещу осигуряването на подкрепа при избора от ВСС е гарантирал съдействие при разглеждането на административни дела? И смята ли, че именно тези му нерегламентирани контакти и търговия с влияние са изиграли ключова роля при гласуването на тогавашния състав на ВСС от 20 декември 2006 г., с което Лозан Йорданов Панов е избран за председател на АССГ? (Данни за горното се съдържат в изготвени веществени доказателствени средства на базата на регламентирана употреба на специални разузнавателни средства).

2. Защо и по какъв повод Лозан Панов посещава тържество, на което присъства адвокат на обвиняемия за фалита на КТБ и укриващ се от българското правосъдие банкер беглец Цветан Василев? Обсъждани ли са били въпроси относно изхода на делото срещу Василев, което би било обект на окончателно решение от ръководения от Лозан Панов ВКС? (Многократно в интернет и в редица медии са публикувани снимки от пиянски гуляй, на който Лозан Панов е в прегръдка с Божидар Банков, адвокат на Цв. Василев).

3. Колко пъти и в какви кръгове Лозан Панов е обсъждал своето издигане като кандидат за президент на изминалите през есента на 2016 г. избори за държавен глава на Република България? Обсъждал ли е темата с бивш партиен лидер и бивш министър-председател на страната? (Данни за част от горното се съдържат в неофициална стенограма от сбирка на обвиняемия олигарх Иво Прокопиев, господата Радан Кънев и Христо Иванов, обслужващите ги поръчкови журналисти, професионални протестъри и др. Автентичността на стенограмата от т.нар. АРГО-гейт бе потвърдена от част от участници в сбирката на задкулисието. А по признанията на Христо Иванов, причина Лозан Панов да не бъде издиган за кандидат за президент, е неговата съпруга Елисавета Панова, която номиналният председател на „Да, България“ назовава с псевдонима: „черен лебед“).

4. Във връзка с появили се съмнения за недекларирани в срок сделки с имоти, собственост на Лозан Панов и неговата последна съпруга Елисавета Панова, в качеството си на публична личност, заемаща висш държавен пост, готов ли е да изиска сам пълна данъчна ревизия от Националната агенция за приходите за него и членовете на неговото семейство? (Ако Сметната палата и Инспекторатът на Висшия съдебен съвет установят несъответствие в декларациите на Лозан Панов и съпругата му, НАП ще е длъжна сама да извърши пълна проверка на висшия магистрат и фамилията му).

Това са само малка част от фактите, които пораждат множество въпроси. Време е за отговори и действия на институциите. А както председателят на ВКС сам обяви в първата си политическа реч на 11 декември 2015 г., с която грубо погази разделението на властите и наруши конституцията: „Нека кажем „не“ на страха и не допуснем мълчанието да ни превърне в страхливци.“

Коментари

Задължително поле